Lahtis nyrenoverade skidmuseum stängt under VM – bara VIP-gäster får komma in

Skidmuseet i Lahtis har renoverats och öppnar igen på trettondagen. Museet håller ändå inte öppet för publiken under skid-VM i februari, då ordnas där VIP-tillställningar för företagskunder.

Backhopparen Matti Nykänens medaljsamling och skidkungen Eero Mäntyrantas OS- och VM-medaljer anländer till skidmuseet i Lahtis i början av februari under den Finlandsturné som de gör medan Idrottsmuseet i Helsingfors renoveras. Museibesökare har möjlighet att beundra dem i Lahtis fram till den 12 februari, men därefter tar VM-tävlingsorganisationen över museet utrymmen för tre veckors tid.

– Skidmuseet ligger väldigt centralt här vid skidstadion och dess utrymmen behövs av arrangörsorganisationen. Det var inte ett beslut som vi på museet fattade, utan vi beviljades renoveringspengar under förutsättningen VM-organisationen har tillgång till museets lokaler under VM, säger Suvi Kuisma på Skidmuseet.

I stället hänvisas vänner av skidhistoria till historiska museet i Lahtis, där besökarna i slutet av februari kan beundra skidplanscher från gångna mästerskap.

Skidmuseet öppnades 1989 i det som ursprungligen byggdes som en radio- och tv-central vid idrottsstadion på Salpausselkäåsen. Därefter har museet utvidgats med auditorium och restaurang. Nu var det dags att skapa ett enhetligt utseende, bygga en ny ljusport och installera en fotoutställning i entrén.

– På den nya medieväggen kommer vi att visa rörliga specialutställningar om skidtävlingar vid Salpausselkä från 1920-talet till 2010-talet och om Lahtis som internationell skidstad, berättar Kuisma.

I museet finns sedan tidigare en backhoppningssimulator och barnen kan ägna sig åt snölekar på snöloftet.

Fakta

Skidhistoria i Lahtis

Nyinvigningen av Skidmuseet hålls fredagen den 6 januari klockan 12.

På plats finns bland andra skidåkaren Sami Jauhojärvi, backhopparen Anssi Koivuranta och tidigare skidåkaren Pauli Siitonen, som har varit med och utvecklat den fria skidstilen.

Skid-VM i Lahtis pågår från torsdagen den 22 februari till söndagen den 5 mars i år. Då är museet stängt och används för arrangörens VIP-tillställningar.

Staden har tidigare arrangerat VM i backhoppning, längdskidåkning och nordisk kombination åren 1938, 1958, 1978, 1989 och 2001.

Mästerskapen 2001 präglades av dopningsskandalen i det finländska landslaget då sex skidåkare diskvalificerades till följd av att de hade använt otillåten plasmaexpander hemohes.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00