Lahtis nyaste arbetsstationer står mitt i skogen

Coronatiden har fått oss att komma på mer eller mindre finurliga lösningar när vi distansjobbar, som att balansera datorn på strykbrädan eller att ställa den på en hög böcker på köksbordet. Vi har också distansjobbat på platser vi tidigare inte kunnat tänka oss: som sommarstugan eller i husbolagets gemensamma hobbyrum. Bild: Lahtis/Pressbild

Föreställ dig utsikten mot en stilla sjö och skogens sus. Invånarna i Lahtis kan nu distansjobba på bord ute i det fria.

– I morse stod jag cirka en timme och deltog i ett möte i parken Lanu. Jag tänkte att det skulle vara lugnande att stå där som motvikt till den här hektiska veckan. Och lugnande var det också, säger Saara Piispanen, kommunikationschef för Lahtis miljöhuvudstadsår.

Många gick förbi Piispanen där hon stod och jobbade, men ingen stirrade konstigt på den nya uppfinningen.

– Jag fick vara i fred, säger hon och skrattar.

Piispanen berättar att den stressiga veckan har att göra med att internationella gäster anländer. Lahtis ordnar nämligen den gala som utser vilken stad som blir EU:s miljöhuvudstad 2023, där Tallinn, Helsingborg, Krakow och Sofia tävlar. Nästa års miljöhuvudstad är redan utsedd, det är alpstaden Grenoble i Frankrike.

Så här ser det ut när Lahtisborna distansjobbar ute i naturen i höst. Snart installerar staden sin femte arbetsstation. Bild: Pressbild

Intresse utomlands

Lahtis, som är EU:s miljöhuvudstad i år, har kommit på en okonventionell idé: arbetsstationer mitt i skogen eller i parken. Man har skruvat upp en konstruktion av granträ där det går att stå och jobba med sin bärbara dator.

Lahtis har nu fyra arbetsstationer i och utanför staden. Till exempel ligger Lanu en kilometer från torget.

– Där finns också fina skulpturer man kan vila blicken på medan man jobbar.

De flesta arbetsstationer ligger nära centrum av Lahtis, men en finns 16 kilometer bort i naturskyddsområdet Lapakisto.

– Tanken är att man inte använder dem hela dagen, utan att man kan använda dem en stund.

Det finns också ett visst intresse att distansjobba i naturen bland Lahtisborna. Senast när Piispanen hade tänkt stanna till och jobba vid stationen på Radiomäki, en 140 meter hög kulle, blev det inget av det hela.

– Det stod redan någon där.

Tilltaget har också väckt nyfikenhet utomlands. I går blev hon kontaktad av en tysk journalist, och tidigare har ett företag som tillverkar solceller för ryggsäckar hört av sig.

"Först med det i världen"

Någon laddmöjlighet för datorn finns det inte vid stationerna. Saara Piispanen berättar att man visserligen planerade för det här, men slutligen inte gick in för det.

– Risken för vandalism är stor om vi hade använt dyra solpaneler.

Hur kom ni på idén med arbetsstationerna?

– Vi som ingår i projektteamet för miljöhuvudstadsåret har själva distansjobbat. Vi grunnade på vad folk saknar och vad som kunde öka välbefinnandet.

Studerande från avdelningen Muotoiluinstituutti vid Lahtis yrkeshögskola LAB fick formgiva stationen medan en lokal snickare byggde dem.

– De hade många modiga idéer, som till exempel ett svampformat bord i trä.

En grupp studerande från Lahtis har formgivit arbetsstationerna som skruvats upp på träd i parker och ett naturskyddsområde. Bild: Pressbild

Den nuvarande modellen består av ett bord med ställningar som håller både vattenflaska och telefon på plats. För den som tycker om att använda pennor finns det en fördjupning i träet för det. Väskan går att hänga upp på en knagg. Konstruktionen har också ett tak och ett spjälverk.

– De skyddar laptoppen från solen men du kommer ändå åt att se naturen genom spjälorna.

Den mest spektakulära platsen man kan distansjobba från är naturskyddsområdet Lapakisto.

– Du behöver gå till fots från parkeringsplatsen. Men utsikten över sjön är fantastisk där.

Det är inte första gången Lahtis har fått uppmärksamhet för sina annorlunda idéer. I början av året kunde man låna längdskidor gratis.

– Vi var först med det i världen. Det pågick i tre veckor. Vi ville visa att det finns fler sätt att förflytta sig på ett hållbart sätt.

Hon tror ändå att lokalinvånarna främst nötte skidspåret med skidorna. Men en person åkte faktiskt skidor till matbutiken.

Saara Piispanen berättar om en annan stolthet för Lahtis.

– Det är kanske inte något speciellt för er i Helsingfors, men vi har precis fått våra första eldrivna stadscyklar, som heter Mankeli. Här i Lahtis använder vi ibland ordet "mankeloida" om att cykla. Därifrån kommer namnet.

På svenska betyder verbet mankeloida att mangla.

Bild: Lahtis/Pressbild

Läs också: Så blev Finlands Chicago hela Europas miljöhuvudstad

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning