Lågt valdeltagande i Albanien

En alban röstar i en vallokal i Tirana. Bild: AFP / Lehtikuva/Gent Shkullaku

Valdeltagandet var lågt i valet i Albanien på söndagen. Så lågt att valmyndigheten förlängde möjligheten att rösta med en timme, och premiärminister Edi Rama på sociala medier uppmanade människor att "rösta, rösta, rösta".

De vallokalsundersökningar som gjorts beskrivs inte som särskilt pålitliga, men indikerar att Rama ser ut att ha ledningen, precis som i de undersökningar som gjorts före valet.

45,2 procent röstade, enligt preliminära siffror från hälften av vallokalerna. Det är bland de lägsta siffrorna sedan kommunismens fall under tidigt 1990-tal. I förra valet 2013 var valdeltagandet 53 procent.

Rama har lovat att sätta fart på den ekonomiska tillväxten och införa reformer mot landets korrupta juridiska system. Albanien är ett av Europas fattigaste länder och nästan var tredje ung människa är arbetslös.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning