Lågt valdeltagande i Albanien

En alban röstar i en vallokal i Tirana. Bild: AFP / Lehtikuva/Gent Shkullaku

Valdeltagandet var lågt i valet i Albanien på söndagen. Så lågt att valmyndigheten förlängde möjligheten att rösta med en timme, och premiärminister Edi Rama på sociala medier uppmanade människor att "rösta, rösta, rösta".

De vallokalsundersökningar som gjorts beskrivs inte som särskilt pålitliga, men indikerar att Rama ser ut att ha ledningen, precis som i de undersökningar som gjorts före valet.

45,2 procent röstade, enligt preliminära siffror från hälften av vallokalerna. Det är bland de lägsta siffrorna sedan kommunismens fall under tidigt 1990-tal. I förra valet 2013 var valdeltagandet 53 procent.

Rama har lovat att sätta fart på den ekonomiska tillväxten och införa reformer mot landets korrupta juridiska system. Albanien är ett av Europas fattigaste länder och nästan var tredje ung människa är arbetslös.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning