Lågt oljetryck bakom motorhaveriet på Viking Sky

Viking Sky bogserades in till land efter att ha hamnat i sjönöd i helgen. Bild: TT-AP-NTB/Svein Ove Ekornesvag

Det norska kryssningsfartyget Viking Sky som hamnade i sjönöd vid Norges kust i helgen drabbades av lågt oljetryck. Det var orsaken till att samtliga fyra motorer slogs ut samtidigt, enligt Norges motsvarighet till Sjöfartsverket.

Nivån av olja var låg men inom de satta gränserna. Tankarna var utrustade med ett nivålarm som skulle ha utlösts när fartyget gick ut från Hustadvika. Den hårda sjön bidrog sannolikt till rörelser så stora att smöroljepumparna förlorade tillförsel och att oljetrycket sjönk, vilket i sin tur aktiverade en automatisk nedstängning av motorerna strax därefter, enligt ett pressmeddelande från Sjøfartsdirektoratet.

Grov sjö

Till norska Dagbladet säger myndighetens chef Lars Akselsen att den grova sjön var en stark bidragande orsak.

– Då suger systemet in luft, och klarar inte att tillföra motorerna smörolja. Då är systemet programmerat att stänga ner automatiskt för att skydda motorerna.

Han hyllar samtidigt besättningens insats och säger att de utförde ett enormt arbete när allt slogs ut.

– Rederiet säger också att de redan har kontaktat andra fartyg i flottan och uppmärksammat att det kan inträffa, så att de kan vidta åtgärder.

Ska repareras

Viking Sky förs nu till Kristiansund för att repareras. Fartyget går för egen maskin men med en bogserbåt vid sin sida som ersättning för ett skadat ankare.

Rederiet hoppas att fartygets skador ska vara lagade och Viking Sky tillbaka på sjön redan i april.

Det stora kryssningsfartyget var nära att gå på grund när motorerna slogs ut samtidigt som kraftiga vindar och höga vågor ledde till att skeppet fick slagsida.

1 373 människor befann sig ombord när motorproblemen inträffade i lördags. Runt 470 av dem räddades med hjälp av helikopter. 27 människor har vårdats på sjukhus efter att ha skadats ombord.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning