Lagstadselever spelar hela natten

LAN-partyt i Lagstads skola har fått ett par hundra meter kabel i donation av föräldraföreningen, för att kunna koppla upp alla datorer i gympasalen. Bernhard Lindberg, Niclas Paul, Felix Lönnqvist och Evald Hemström i bakre raden och Kia Weurlander, Astrid Timonen och Alexander Lindevall ser fram emot ett dygn fyllt med dataspel, pizza och trevligt sällskap. Bild: Leif Weckström

När skoldagen tar slut i dag stannar ett 50-tal elever kvar i Lagstads skola. De riggar upp sina datorer och spelkonsoler i gympasalen, för då börjar vinterns roligaste grej – LAN-party som pågår i 24 timmar.

LAN-festerna, eller party som eleverna föredrar att kalla dem enligt internationell modell, har redan hunnit bli en ny tradition i Lagstads skola. Det hela fick sin början förra hösten, då några elever i årskurs 7 ville pröva på konceptet med att ordna en gemensam dataspelsträff efter skoldagens slut.

– LAN härstammar från tiden före internet, då det enda sättet att spela tillsammans var att placera olika datorer i samma rum och koppla ihop dem med kablar. Och när man väl gjort sig besväret att flytta på både datorer och möbler ville man inte sluta spela efter ett par timmar, utan man höll ofta på i ett dygn. Numera kan man givetvis spela med hela världen över nätet, men LAN-partyna finns fortfarande kvar, berättar slöjdläraren Niclas Paul.

Det är han och religionsläraren Evald Hemström som tillsammans med eleverna har ordnat tidigare LAN-fester i Lagstad. I höstas blev spelnätterna en officiell del av skolans klubbutbud och de marknadsfördes via Wilma till alla högstadieelever. För att man ska få delta krävs både en förhandsanmälan och föräldrarnas godkännande. Ett dygn före partyt ska börja har 53 elever från årskurserna 7–9 anmält sig.

Vaka hela natten

– Inte är det bara spelandet som lockar. Jag deltar för att få vara uppe hela natten! Det skulle jag inte få vara hemma. Det här är ett roligt sätt att umgås med kompisar, säger Amir Boughdiri.

– Tidigare har vi haft lite kortare partyn, men nu tänkte vi köra ett äkta 24 timmars LAN, från klockan 15 till 15. Skolan bjuder på frukost på lördagsmorgonen, det blir smörgåsar och risgrynsgröt som vi kokar själva, säger Paul.

– Vi är jätteglada för att det ordnas LAN-party på skolan och speciellt glada är vi för att det finns lärare som ställer upp och övervakar det hela, för det skulle inte alla vuxna orka med, berömmer skolans biträdande rektor Annika Bergkvist.

Förutom de två lärarna kommer också en av stadens ungdomsarbetare att delta i festen som övervakare. Niclas Paul tänker själv spela något konsolspel med eleverna.

Så, vad gör ni här hela natten? Sitter alla och stirrar på sin egen skärm och spelar sitt eget dataspel?

– Nå nej, så osociala är vi ändå inte. Vi gör det här för att umgås, vi pratar nog med varandra, försäkrar Amir Boughdiri.

– Vi har det väldigt trevligt, vi beställer pizza under kvällen och äter tillsammans. Och man orkar inte spela hela tiden, så ibland går vi till den andra halvan av gympasalen, där det man kan spela pingis och fotbollsspel, berättar Kia Weurlander.

LAN-partyt hålls alltså i skolans gymnastiksal, dit eleverna forslar sina egna datorer, skärmar, tangentbord, spelkonsoler och annan utrustning så fort skoldagen tar slut på fredagseftermiddagen. De ivrigaste tar också med sig matsalsbordet för att säkert få plats med alla grejer.

– Jag kommer också att ta med mig sovsäck och dyna. Vi kommer att ha en sovsal i ett klassrum om man vill försöka sova nån timme, säger Bernhard Lindberg.

– Man orkar bättre om man har med sig något att mumsa på, som chips och limsa. Jag tar med mig en bärbar frysbox som fungerar med el, så att drickan hålls kall. Det blir nämligen ganska varmt i gympasalen när femtio datorer producerar värme, säger Weurlander.

– Och så kokar vi kaffe! Vi flyttar skolans kaffebryggare till gympasalen, det behövs koffein för att vi ska hålla oss vakna, påminner Astrid Timonen.

Det är nu fjärde gången det ordnas LAN-party i Lagstads skola och programmet har vuxit något. Det kommer att visas film i auditoriet, under kvällens lopp har eleverna möjlighet att pröva på VR-spel med hjälp av virtuella glasögon och så ordnar inbjudna gäster från Aalto-universitetet en workshop i robotik och kodning.

Eleverna spelar sina egna spel, som de redan har på datorerna. Spelen delas grovt in två kategorier, sådana som man spelar ensam och sådana som man spelar tillsammans med andra. Det är bilar och idrott, men också våldsammare spel där man skjuter ihjäl varandra. Ett populärt spel bland eleverna är Overwatch, som för tillfället torde vara det tredje mest spelade dataspelet i världen.

– Overwatch är faktiskt ett väldigt bra gjort spel, trots att man skjuter i det så har våldet tagits bort, man ser inte blod eller lemlästade kroppar. Det utspelas i en fantasivärld och är som en barnversion av ett vuxenspel, förklarar Paul.

– Andra spel som vi säkert kommer att spela är Fallout och legendariska Skyrim 5, de är båda singel player spel, förklarar Bernhard Lindberg.

LAN står för Local Area Network, ett lokalt nätverk.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46