Lägligt missförstånd – KHL och Jokerit hittade en lösning som passade alla

Jokerit inledde inte sin säsong i Minsk som planerat. Bild: Jussi Nukari

Man hittade med andra ord en lösning med minsta gemensamma skada där Jokerit fick rädda en del av sitt anseende på hemmaplan, Dynamo Minsk och Lukasjenko kan spela offer och KHL får "straffa" Jokerit för att laget inte följt ligans regler.

Jokerit spelade till slut inte den hårt kritiserade matchen i Minsk i torsdags då laget inte reste till Belarus.

Det är alla överens om.

Men vad som egentligen hände är svårt att veta. Det verkar finnas lika många sanningar som inblandade och lika många versioner av sanningen som det finns sätt att dra nytta av situationen.

Det som är klart är att Jokerit inte ställde in sin resa till Minsk på grund av brotten mot mänskliga rättigheter i Belarus och att klubbens kommunikation börjar ta en allt mer rysk form: Man tiger, ger ut den del av sanningen som passar den egna agendan, följer KHL:s politiska linje och meddelar sedan att ärendet är slutdiskuterat.

• Läs också: Ishockeyn enad i sin tystnad – att inte ta ställning är att godkänna tortyren och stödja regimen i Minsk

Det var på torsdag beskedet kom: Jokerits flyg till Minsk är inställt. Vilket betydde att lagets KHL-match i Belarus inte kunde spelas.

Bland annat supportrar, politiker och media hade de senaste veckorna satt hård press på Jokerit för att bojkotta matchen i Minsk på grund av de brott mot mänskliga rättigheter som sker i Belarus sedan det uppgjorda presidentvalet för snart en månad sedan.

Att åka till Minsk och spela diktator Aleksandr Lukasjenkos favoritsport ishockey skulle vara ett stöd för presidenten och något som kunnat leda till att demonstranterna får svårare att få sina krav på reformer, demokrati och nyval godkända.

Då beskedet om det inte ställda flyget och inställda matchen kom började ryktena snabbt florera om varför Jokerit inte rest till Minsk.

Det talades om att spelare mordhotats, att Finnair vägrat flyga till Minsk, att spelarna tagit beslutet att inte resa och att hallen i Minsk fått ett tekniskt fel.

• Läs också: Ishockeyn kan inte blunda för situationen i Belarus – lejonen borde inte spela i VM i Minsk

Jokerit publicerade ett pressmeddelande där man berättade att klubben försökt få hemmalaget att flytta på matchen men att Dynamo Minsk inte gått med på det.

"Till slut bestämde vi oss på torsdag förmiddag att laget inte reser till Minsk på grund av säkerhetsskäl", skriver klubben.

"Kommunikationen med KHL och Dynamo Minsk har varit tät de senaste dagarna. Vi har fört fram vår ståndpunkt att det inte är rätt tidpunkt att spela ishockey i Belarus".

Något ställningstagande för mänskliga rättigheter blev det alltså inte från Jokerits del. Säkerhetsskäl tyder främst på att man var rädda för att den egna säkerheten inte kunde garanteras.

Jokerits styrelseordförande och majoritetsägare Jari Kurri sade till MTV att KHL gått med på att flytta matchen till en senare tidpunkt.

• Läs också: Jokerit övergav sina värderingar, sin identitet och blev en politisk spelpjäs

KHL meddelade å sin sida att Jokerit straffas med böter och förlust med 0–5 eftersom laget inte rest till Minsk. Enligt ligan hade Jokerits match alltså inte alls flyttats.

Kurri sade till MTV att laget rest till Minsk i normal ordning om KHL inte gått med på att flytta matchen. Han upprepade sin ståndpunkt i Yles intervju.

Jokerits linje är klar: KHL flyttade matchen – vi gjorde inget fel.

KHL:s linje är minst lika klar: Jokerit tog beslutet på eget bevåg, bröt mot reglerna och straffas för det.

Vid en första anblick kan det verka märkligt att två organisationen, som dessutom leds från samma adress, har så olika syn på ett till synes enkelt och rakt händelseförlopp.

Men det är rätt logiskt att Jokerit håller fast vid sin version av sanningen medan KHL har en egen version av samma sanning.

KHL är en högst politisk liga och Jokerit en av de viktigaste spelpjäserna i den politiken. Jokerit är det enda västerländska laget i ligan och en klubb som fungerar som en stöd- och demokratistämpel för KHL. Att en finländsk storklubb deltar i KHL visar ju att ligan är att räkna med och inte bara en intern östlig angelägenhet.

Det är också därför Jokerit kommer att slippa några egentliga reprimander och straff för att man inte spelade matchen i Minsk.

Trycket på hemmaplan blev för stort för Jokerit och man kunde helt enkelt inte resa till Minsk. Det hade kostat laget sina supportrar, sin ställning inom finländsk idrott och det sista av den identitet man försöker klamra sig fast vid.

Samtidigt kunde man inte hänvisa till de mänskliga rättigheterna eftersom det strider mot den officiella politiska linjen i Ryssland. Att hänvisa till säkerhetsskäl var tillräckligt trovärdigt men ändå vagt för att både den finländska publiken och KHL:s image skulle godkänna det.

KHL höll förstås fast vid att Jokerit handlat självständigt eftersom man aldrig kunde gå ut med att man flyttat matchen. Det hade samtidigt betytt att man medger att situationen i Belarus är problematisk. Ryssland har inte fördömt Lukasjenkoregimens tortyr, övergrepp, misshandel och mord under de senaste veckorna och KHL gör inte misstaget att göra det utan maktens godkännande.

Att få det hela att se ut som ett missförstånd är en situation som passar samtliga inblandade. Det är inte en optimal lösning men en lösning som är minst dålig för samtliga parter. Man hittade med andra ord en lösning med minsta gemensamma skada där Jokerit fick rädda en del av sitt anseende på hemmaplan, Dynamo Minsk och Lukasjenko kan spela offer och KHL får "straffa" Jokerit för att laget inte följt ligans regler.

Något egentligt straff handlar det förstås inte om. Att betala 33 000 euro i böter då klubben gör en årlig ekonomisk förlust på 10–15 miljoner euro (som dessutom täcks av de ryska ägarna med stark koppling till Kreml och KHL) är inget mer än ett spel för kulisserna.

Därför är det också bäst för alla parter att lägga det obekväma ärendet bakom sig så snabbt som möjligt,

"Jokerit kommenterar inte ärendet vidare", skrev klubben på sin hemsida.

KHL lovade i torsdags en förklaring till varför Jokerit inte spelade i Minsk. Den informationen har ligan inte publicerat hittills. Det kommer de knappast heller att göra.

Man gör precis som Jokerit gjorde inför torsdagen: Man tiger ihjäl problemet och låtsas som om det inte existerar.

Vad är då slutsumman av de senaste veckornas roende, hoppande, tigande och olika sanningar om matchen i Minsk?

För Jokerits del kommer det att visa sig vara en i mängden kontroverser under klubbens tid i KHL. Laget spelar sin första hemmamatch på onsdag. Då har man sina supportrars stöd, man svarar inte på obekväma frågor om matchen i Minsk och vardagen rullar på som vanligt.

Klubben undvek en gigantisk imageförlust samtidigt som man kom undan utan att ta ställning mot de brott mot mänskliga rättigheter som förekommer i Belarus.

Matchen i torsdags var lagets enda grundseriematch i Minsk. Ärendet är med andra ord slutbehandlat och slutdiskuterat.

Också för KHL:s del är ärendet redan ett avslutat kapitel. Sopat under mattan. Bortglömt. Raderat.

Hur det är för Dynamo Minsks del är det i ärlighetens namn tyvärr inte många utanför Belarus som bryr sig.

Men en sak är säker: Jokerit ser allt mer ut att ha tagit seden dit man kommit. Klubbens agerande och kommunicerande tar allt mer ryska former.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning