Lagledningen nöjd med JVM

Helena Leveelahti tog den enda finländska medaljen i hemma-VM. Bild: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

U20-VM i friidrott pågick i fem dagar i Tammerfors och det finska slutsaldot stannade på en silvermedalj och fyra poängplaceringar.

JVM i friidrott bjöd på en relativt lyckad vecka ur finländsk synvinkel. Lagledaren för den finländska truppen, Hannu Hämäläinen, lyfter speciellt fram de personliga rekorden idrottarna presterade.

– Laget hade en bra kämparanda. Varje idrottare gav sitt allt. Målet var att så många som möjliga kunde stå för säsongens bästa resultat och ganska många gjorde det, summerar Hämäläinen i Friidrottsförbundets pressmeddelande.

– Vi såg tio personliga rekord och dessutom nådde VM-silvermedaljören Helena Leveelahti och semifinalslöparen på 400 meter häck, Viivi Lehikoinen, EM-kvalgränsen för mästerskapen i augusti.

Övriga idrottare från det finländska laget som nådde poängplaceringar var spjutkastarna Teemi Narvi och Elina Kinnunen, stavhopparen Saga Andersson och släggkastaren Kiira Väänänen.

Enligt Hämäläinen är de finländska juniorerna på rätt väg mot internationell vuxennivå.

– Prognosen för framgång i de vuxnas serie är naturligtvis högre ju närmare vi i nuläget är goda vuxenresultat. Att Leveelahti och Lehikoinen nådde EM-gränserna talar för deras framgångsutsikter.

– De finländska idrottarna som nått poängplaceringar i Tammerfors presterade på sin egen nivå och det är värt att minnas att det är fullständigt möjligt att ta sig till internationell vuxennivå trots att man inte är med i juniormästerskap.

JVM i Tammerfors lockade ungefär 40 000 åskådare till Ratina-stadion. Enligt Hämäläinen var publiciteten och stödet från publiken något de unga idrottarna inte upplevt förr.

– Jag tror att det var en fin upplevelse för alla och det konkretiserades till exempel i höjdhoppstävlingen för tiokamparen Juuso Toivonen, då publiken lyfte honom till ett fantastiskt flödestillstånd. Samma kan man konstatera om Leveelahtis diskustävling.

Medaljörer:

Helena Leveelahti, diskus, i kvalet 54,87, i finalen 56,80. Slutlig placering: 2.

Placeringarna 4-8:

Elina Kinnunen, spjut, i kvalet 50,23, i finalen 52,50. Slutlig placering: 7.

Saga Andersson, stavhopp, i kvalet 420, i finalen 420. Slutlig placering: 7.

Kiira Väänänen, slägga, i kvalet 59,75, i finalen 61,18. Slutlig placering: 8.

Teemu Narvi, spjut, i kvalet 73,52, i finalen 71,71 . Slutlig placering: 6.

Placeringarna 9–10:

Viivi Lehikoinen, 400 m häck, i försöken 59,10, i semifinalen 57,70. Slutlig placering: 9.

Eero Ahola, kulstötning, i kvalet 19,02, i finalen 19,23. Slutlig placering: 10.

Juuso Toivonen, tiokamp, 7113. Slutlig placering: 10.

4x100 m (Jesse Väyrynen, Santeri Örn, Konsta Alatupa, Tommi Mäkinen), i försöken 40,26. Slutlig placering: 10.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning