Lagkaptenen Saarinen: Vi har väntat länge på det här

PK-35 Vantaa är tillbaka i ligan efter en paus på ett år. Bild: Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

Efter en oplanerad visit i division 1 är PK-35 Vantaa tillbaka i ligan. Och lagkaptenen Sanna Saarinen lovar att laget är redo då säsongen kör i gång i mitten av juni.

Då Nationella ligan kör i gång den 13 juni finns det ett lag som antagligen är mer taggat än de övriga. För PK-35 Vantaa har väntan på att spela ligafotboll varit både lång och stundvis frustrerande.

Då Vandalaget firade ligamästerskapet våren 2018 kunde ingen av spelarna tänka sig att följande säsong skulle spelas i division 1. I januari 2019 meddelade Bollförbundet att PK-35 Vantaa blivit utan ligalicens på grund av att föreningen inte uppfyllde de ekonomiska eller de juridiska kriterierna.

– Det är klart att det var ett irriterande bakslag men samtidigt tror jag att säsongen i division 1 gav mycket åt laget, säger lagkaptenen Sanna Saarinen.

– Och det var starkt av oss att direkt kunna ta oss tillbaka till ligan.

PK-35 Vantaa var överlägset i division 1 och såg till att visiten i den nästhögsta serien bara blev en säsong lång. Sedan började väntan på att få göra ligacomeback. Det blev en längre väntan än planerat. På tisdagskvällen beslöt Bollförbundet att den Nationella ligan kör i gång 13 juni – nästan tre månader efter det ursprungliga startdatumet.

– Vi har väntat länge på det här. Väntan känns ännu längre med tanke på att vi väntade på att få komma tillbaka till ligan hela förra säsongen, säger Saarinen.

– Vi är ivriga över att det äntligen ser ut att bli spel också om vi inte ännu vet hur matchprogrammet kommer att se ut.

Sedan Bollförbundet i mitten av mars meddelade att seriestarterna skjuts upp på obestämd tid har lagen försökt förbereda sig för en eventuell säsongstart så gott det gått. Men att inte kunna träna tillsammans, att inte veta när det gäller att vara i toppform och att leva distanserat och i undantagsförhållanden har gjort uppladdningen svår för många.

– Jag tycker vi kunnat anpassa oss bra till situationen och alla har förberett oss bra på olika håll. Alla har varit positiva också om förberedelserna inför säsongen varit annorlunda, säger Saarinen.

– Det svåraste kanske varit att vi inte haft möjlighet att planera träningen med sikte på att vara i form ett specifikt datum då vi inte vetat när säsongen startar.

Lagkaptenen Sanna Saarinen har vunnit sju ligatitlar med PK-35 Vantaa. Bild: HBL Arkiv / Nora Sayyad

Saarinen förbereder sig för sin elfte säsong i PK-35 Vantaa. Hon har med andra ord varit med sedan klubben grundades och upplevt både framgångar och motgångar. Med sju ligamästerskap, fem cupsegrar och två ligasilver vet Saarinen och de övriga rutinerade spelarna i klubben vad som krävs för att nå framgång.

Men inför comebacksäsongen vill lagkaptenen ändå inte tala om guld, medalj eller några andra konkreta målsättningar.

– Det är en stor lättnad att veta att vi äntligen får börja spela igen, säger hon.

– Men vi vill inte sätta någon onödig press på oss själva genom att ha något uttalat resultatmål för säsongen. Vi gör vår grej, spelar vårt eget spel så bra som möjligt och ser hur långt det räcker.

Saarinen är säker på att det finns en enorm vilja att visa för sig själva och andra att man hör hemma i ligan.

– Vi har ett sammansvetsat lag som är mentalt starka och som är taktiskt mogna. Det finns mycket skicklighet i laget och vi är enormt hungriga, säger hon.

Hur tror du det kommer att kännas inför den första matchen?

– Det är alltid en speciell spänning inför säsongens öppningsmatch. Också om jag varit med länge så finns det nog en extra känsla inför den matchen. Speciellt nu då vi är tillbaka i ligan, säger Saarinen.

Hon poängterar att varje match är oerhört viktig då det totala antalet matcher är mindre än vanligt. Varje förlust kan vara kostsam medan varje seger är mycket värdefull.

– Det gäller också att orka fysiskt spela hela säsongen på hög nivå, säger hon.

Med sina 171 ligamatcher och 75 mål vet Saarinen vad hon talar om.

Grundades 2009.

Steg till ligan 2009.

Ligaguld: 2010, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2018.

Ligasilver: 2013, 2017.

Cupmästare: 2011, 2012, 2013, 2014, 2016.

Tio lag gör upp om titeln i Nationella ligan. Hela fem av lagen kommer från huvudstadsregionen.

Åland United, PK-35, PK-35 Vantaa, FC Honka, HJK, Ilves, TPS, KuPS, TiPS, JyPK.

Serien kör i gång 13.6 och avgörs i 18 omgångar. Enligt de ursprunliga planerna skulle serien spelas som dubbelserie plus en övre och nedre slutserie men slutserierna ströks från programmet då säsongstarten sköts fram på grund av coronaviruspandemin.

Den sista omgången spelas enligt schemat 7–8 november.

HJK är regerande mästare medan Honka slutade tvåa och Åland United trea förra säsongen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning