Lagkamraten varnar för Finlands superduo: De hittar varandra lika bra som bröderna Sedin

USA får se upp med Sebastian Ahos och Teuvo Teräväinens samarbete då amerikanerna ställs mot lejonen på tisdag.Bild: Martti Kainulainen

Derek Ryan sparar inte på berömmet då han beskriver Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen inför tisdagens gruppfinal i Herning. Ryan jämför sina finländska klubbkamrater i Carolina Hurricanes med superduon Henrik och Daniel Sedin.

Då Finland och USA möts i den sista gruppspelsmatchen på tisdag blir det en speciell match för Derek Ryan. Det är inte bara gruppsegern som står på spel – han ställs mot sina lagkamrater i Carolina Hurricanes och då står också ära och möjligheten att påminna sina kompisar om vem som var bäst i Danmark då NHL-säsongen kör i gång i höst.

Ryan lyfter ett varnande finger för Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen som varit turneringens kanske hetaste duo hittills. Det syns på långt hålla att de finländska spelarna trivs tillsammans och att de är vana att lira ihop. I Carolina var kedjekompisarna etta och tvåa i den interna poängligan och i VM har de fortsatt där de slutade i NHL.

– Jag känner dem mycket väl och de är det finländska spelets hjärta, säger Ryan om sina finländska lagkamrater.

Aho har noterats för poängen 6+8=14 på sex matcher i Herning medan Teräväinen har 5+9=14 på lika många matcher. Ryan har sett duon spela i VM och är imponerad av de finländska spelarnas insatser.

Vad gör Aho och Teräväinen så bra tillsammans?

– De har mycket kemi. De är också rätt olika spelare. "Seabass" (Aho) är lite starkare trots att han är en liten kille medan "Turbo" (Teräväinen) är en renodlad talang som kan skapa offensiv från ingenting, säger Ryan.

– De verkar veta var de har varandra på isen hela tiden och de kan ge snabba passningar åt varandra. De är som bröderna (Henrik och Daniel) Sedin i det avseendet. De vet var de har varandra och kan ge otroliga passningar till varandra och göra mål.

Henrik och Daniel Sedin avslutade sin fantastiska karriär i våras efter att ha gett motståndarna gråa hår i NHL i 17 säsonger. De svenska tvillingarna hade en kemi som gjorde dem unika i NHL. Deras spel tillsammans där de cirklade, bytte positioner och släppte pucken åt varandra precis i rätt tidpunkt var en fröjd för ögat men en mardröm för motståndarspelarna som ofta såg nästa löjliga ut då de verkade tappa markeringen då Henrik och Daniel snurrade Vancouver Canucks anfallsspel.

Att jämföras med den svenska superduon är ingen liten komplimang för Aho och Teräväinen. Deras noteringar på 29+36=65 (Aho) och 23+41=64 (Teräväinen)

Har du talat med lagkamraterna om dem?

– Ja, fast lagkamraterna känner ju också till dem efter att ha spelat mot dem i NHL. Det har jag ju aldrig gjort. Jag har bara spelat med dem. Jag tror vi alla vet precis hur bra de är så vi behöver inte tala om det.

Aho och Ryan satt bredvid varandra i Carolina Hurricanes omklädningsrum den här säsongen och spelarna har lärt känna varandra rätt bra.

– Det kommer att vara kul att spela mot Aho. Han är en god vän till mig och vi har blivit rätt nära under den här säsongen, säger Ryan.

Ryans fyraåriga son brukar besöka omklädningsrummet en del och Aho brukar då ta tillfället i akt att underhålla killen och leka och spela med honom. Den finländska 20-åringen avslöjar att det är sonen som berättar de bättre storyna än sin pappa.

Ryan ler då han talar om den elva år yngre Aho och man ser och hör att han är mycket imponerad av finländaren.

– Han är en dynamisk spelare och han kan göra oväntade saker på isen. Det gäller för oss att hålla koll på honom.

Ryan har en klar syn på hur man bäst stoppar Aho.

– Man får inte ge honom pucken om det är möjligt. Då han får pucken är han en speciell spelare. Han är en liten kille men han skyddar pucken otroligt bra. Om man lyckas ta bort tid och utrymme från honom, vilket är mycket svårt på den stora isen, så begränsar man hans spel. Men det blir en svår uppgift för oss.

Hur kul blir det att spela mot Aho och Teräväinen?

– Det är kul att få spela mot de bästa spelarna i världen och de är två av de bästa som finns, säger Ryan.

Guldtorka sedan 1960

USA har, precis som så många år tidigare, ett starkt lag på benen i VM. Men trots att amerikanerna många år hört till favoriterna har laget inte lyckats vinna VM-guld sedan hemmamästerskapet i Squaw Valley 1960.

Ryan är medveten om USA:s svårigheter att nå framgång och känner till att laget underpresterat i VM-sammanhang många gånger. Han räknar med att laget har alla chanser att gå hela vägen i årets turnering.

– Vi har visat att vi har potential att nå framgång med det här laget. Vi toppar gruppen, har spelat bra och har en stark spelartrupp. Så det kan nog vara vårt år i år.

– Det här är mitt första VM men jag vet ändå att framgång här kan hänga på väldigt små detaljer. I NHL spelar man slutspelsserier enligt bäst och sju och då går alltid det bättre laget vidare. Här är kvartsfinal, semifinal och final en enskild match där överraskningschansen är större.

Finland–USA spelas på tisdag klockan 13.15 och matchen refereras på svenska på MTV3 av HBL:s Niclas Lönnqvist.

Fakta

Aho och Teräväinen

Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen har spelat tillsammans den här säsongen både i NHL och i VM.

Carolina Hurricanes:

Aho poängetta i laget med 29+36=65 poäng på 78 matcher.

Teräväinen poängtvåa i laget med 23+41=64 poäng på 82 matcher.

Landslaget:

Aho poängetta i laget med 6+8=14 poäng på 6 matcher.

Teräväinen poängtvåa i laget med 5+9=14 poäng på 6 matcher.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00