Lägger av – på grund av Johaug

Nathalie von Siebenthal var fyra i VM i Lahtis. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Nathalie von Siebenthal lägger av som 26-åring – delvis på grund av att Therese Johaugs comeback förändrat skidsporten.

Det var många som blev förvånade då den schweiziska skidstjärnan Natalie von Siebenthal meddelade att hon avslutar karriären som 26-åring. Nu framkommer det att en av orsakerna var norskan Therese Johaugs comeback.

Johaug gjorde comeback förra säsongen efter en nästan två år lång avstängning för dopning. Hon var suverän – och hon lade sin prägel på vartenda lopp hon deltog i. Masstarterna i VM i Seefeld var ett exempel, då Johaug direkt splittrade fältet.

– Johaugs comeback förändrade loppen väldigt mycket. Hon sätter i gång ett enormt tempo direkt från start. Det upplägget som Johaug står för och som påverkar hela fältet, passar inte för Nathalie, säger Schweiz landslagstränare Peter von Allmen till Dagbladet.

– Det var hennes problem förra vintern. De svaga resultaten tärde på hennes motivation.

Då Johaug åkte fast i ett dopningstest var von Siebenthal kritisk. Hon trodde inte på Johaugs förklaring om att hon fått i sig en steroid via en läppsalva.

– Jag kan inte tro henne. Det märkliga är att hon inte blev dopningstestad mellan maj och september. Det är otroligt. Och då hon en gång blev testad, var testet positivt. Så skyller hon på solkräm. Nej, det tror jag inte på, sade hon till Basellandschaftliche Zeitung.

– Själv blev jag testad 20 gånger under samma period. Jag blev till och med testad två gånger inom ett dygn under ett höghöjdsläger.

Senare medgav von Siebenthal att hon kanske tog i en aning. I en intervju med Dagbladet backade hon.

– Therese har varit en stor förebild för mig. Någon som alla unga skidåkare ser upp till. Det är trist att detta har skett. Det är inte bra för skidsporten. Jag hoppas hon är oskyldig och kommer tillbaka.

Först Antidoping Norge, och sedan idrottens internationella skiljedomstol Cas, bedömde att Johaug fått i sig ett förbjudet dopningspreparat oavsiktligt. Johaug blev avstängd i 18 månader. Efter sin comeback var hon nästan oslagbar i alla distanslopp.

von Siebenthal var sjua på 30 km fritt i VM i Seefeld förra vintern – ett lopp som också vanns i överlägsen stil av Johaug. Som bäst var hon fyra i VM i Lahtis på 15 km skiathlon. Hon har också vunnit guld och brons i U23-VM (2015). Nu vill hon hjälpa sina föräldrar på deras bondgård i Alperna.

– Beslutet att ta en paus i våras var mycket viktigt för mig. Under hösten kände jag mig redo för att fortsätta med att träna för fullt. Men efter ett par dagar tvingades jag medge att varken min kropp eller mitt sinne ville fortsätta. Jag är övertygad om att det var rätt beslut att sluta med professionell sport, säger von Siebenthal.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning