Lägg av, miljöpoliser!

Innan äldrevården är satt i skick och undervisningen upprustad borde IPCC inte få en cent av våra pengar – inte efter det heller.

IPCC:s uppgift att bevisa att det är människan som är orsaken till att klimatet förändras går nu ut över hela vår levnad. I en ny undersökning, utförd av Seth Wynes och Kimberly Nicholas i Lund, jämförs hur olika aktiviteter inverkar på klimatet. De värsta är att flyga, åka bil och framför allt att ha barn. Wynes är geograf. Nicholas har bland annat en undersökning om klimatets inverkan på vindruvan Pinot Noir på meritlistan. Ingendera vet något om klimatets fysik och om de verkliga orsakerna till dess förändringar. I andra ändan av den mänskliga tidslinjen rubricerar HBL (8.11) att Malms krematorium i Helsingfors inte längre är en så stor miljöbov. Kvicksilvret som vi avger i vår sista brasa lär nu filtreras så effektivt.

Cirkeln är sluten. Vår levnad graderas nu från vaggan till graven efter hur vår blotta existens påstås inverka på klimatet. Min skröpliga kropp innehåller kilovis med olika metaller, kvicksilverplomber och andra gifter som sedan trots alla filter flyger ut genom skorstenen (ifall jag inte grävs ner i naturligt tillstånd, då de naturligtvis småningom förgiftar grundvattnet).

Skall vi nu gå och förtäras av samvetskval över vår miljöbelastning? Har självutnämnda miljöpoliser ingenting bättre att göra än att sprida disinformation och beskyllningar? Jag har sett små barn förtvivlat gråtande över lögnpropaganda, och nu utsträcks den både till tiden före födseln och bortom graven på ett sätt som är så motbjudande vidrigt att man inte kan fatta det. Att över huvud taget tala om miljöbelastning i samband med en ofödd eller avliden människa är obegripligt och totalt omoraliskt. Om miljöpoliserna inte kan lämna oss i fred medan vi lever kan de i alla falla låta oss födas och sedan dö i fred.

Finlands årliga anslag till IPCC skall nu fördubblas för att rädda världen. Innan äldrevården är satt i skick och undervisningen upprustad borde IPCC inte få en cent av våra pengar – inte efter det heller. Finland går också nu med i en komplott mot att använda kol. Våra ledare springer benen av sig för att leka snällast i klassen. De tror att vi raskt ersätter kolet, och helst också oljan, med förnybar energi i form av konstant flödande solsken och vänlig vind samt ett tillskott av löv och kvistar, gamla madrasser och avbrutna ishockeyklubbor.

Att leka med sådana drömmar i världens kallaste och glesast befolkade industriland utan en aning om hur de skall förverkligas är ansvarslöst. Vår ledning och våra klimatförhandlare tror att den övriga världen applåderar oss. I verkligheten kör de stora klimatspelarna sina egna lopp och betraktar oss som nyttiga idioter.

Folke Stenman professor emeritus i fysik, Helsingfors

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03