Läget i NHL – så ska det avgöras

Sebastian Aho och hans Carolina kan snart vara tillbaka i rinken. Bild: Patrick Smith/Lehtikuva

Nu är det officiellt. NHL-klubbarna ska inleda sina träningsläger den 13 juli för att förhoppningsvis kunna börja spela matcher igen den 1 augusti.Men trots en bekräftelse från ligans ledning är mycket är ännu oklart.

Den 12 mars kom beskedet att NHL skulle avbryta säsongen på grund av coronapandemin. De flesta finländarna och andra utländska spelarna flög hem, allt pausades och sedan dess har läget förvärrats drastiskt i USA. Landet är just nu hårdast drabbat i hela världen.

116 dagar senare, på kvällen den 6 juli, lokal tid, meddelade NHL och spelarfacket NHLPA att de hade kommit överens om en plan för hur säsongen ska fortsätta.

För att planerna till hundra procent ska kunna spikas måste dock spelarna rösta om dem, vilket tros ske inom de kommande fem dagarna.

Och det blir enligt de planer som sedan tidigare har läckt, med en förhoppning om nedsläpp för slutspelet den 1 augusti. Var detta kommer ske är dock inte spikat ännu.

Enligt det pressmeddelande NHL och NHLPA släppte på måndagskvällen är de två parterna även "i princip" överens om ett nytt kollektivavtal, som sträcker sig till säsongen 2025–2026.

Och nu börjar NHL-spelarna återvända. Förra veckan flög ett specialchartrat Finnairplan över atlanten med tjugotalet finska NHL-proffs ombord.

Här är läget i världens bästa ishockeyliga just nu:

Så ska det avgöras

24 lag kommer att få göra upp om Stanley Cup-titeln när hockeysäsongen återupptas. De fyra lagen som ligger i topp i respektive konferens kommer att möta varandra en gång var för att bestämma topp-seedningen. De är alla klara för åttondelsfinal.

Topplagen: I västra konferensen: St Louis, Colorado, Vegas och Dallas. I östra konferensen: Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia.

De övriga åtta lagen i de två konferenserna kommer att spela i bäst av fem-matcher, där de fyra vinnarna möter de fyra toppseedade.

Var ska det avgöras?

Lagen kommer att samlas i två olika städer för en slags turneringsvariant av slutspelet, utan publik. Ännu har man inte gjort klart vilka städer det blir. Men enligt flera nordamerikanska medier ligger kanadensiska Toronto och Edmonton bäst till att väljas ut som de två städer som ska fungera som nav för slutspelet.

Lagen kommer att vara kvar i sina respektive städer fram till semifinalerna, då de fyra kvarvarande lagen samlas i en av städerna, där resterande matcher spelas. Allt utan publik på läktarna.

När ska det avgöras?

Sedan den 8 juni har NHL-lagen haft frivilliga träningar. Gemensamma träningar får inledas den 13 juli. Spelet ska inledas den 1 augusti, och lagen får åka till respektive spelstad den 26 juli.

Inreseförbud

Det råder inreseförbud till USA, undantag gäller för proffsidrottare i dessa ligor och tävlingar: basebolligan MLB, NHL, basketligorna NBA och WNBA, golfens PGA- och LPGA-tourer, samt tennisens ATP- och WTA-tourer. Däremot måste alla som reser till USA och Kanada sitta i karantän i 14 dagar. NHL-spelarna får dock träna på klubbarnas träningsanläggningar.

Testning

De spelare som återvänder sitter som sagt i karantän. Dessutom testas alla spelare som tränar ihop med sitt lag. De senaste siffrorna som kom 29 juni visar att totalt 26 spelare testats positiv för covid-19 hittills. Tampa Bay stängde sin träningsanläggning 20 juni efter det att flera spelare i laget testats positivt. Anläggningen har nu öppnats igen. Spelare, tränare och alla andra som kommer att befinna sig i det slutna området där slutspelet ska avgöras kommer att testas varje dag när de är på plats.

Kritik

NHL har lovat att ingen spelare ska behöva spela om de inte vill under dessa omständigheter. Enligt Reuters finns det uppgifter om att det framgår i avtal mellan NHL och spelarfacket att alla spelare får lämna sina lag utan bestraffning. Men det har ändå riktats kritik kring att man vill spela när framför allt USA är så hårt drabbat av viruset.

Chicagostjärnan Patrick Kane är kritisk.

– NHL går ut med datum och allt möjligt och som spelare tar vi ett steg tillbaka och säger "varför går man ut med datum när vi inte är överens om något ännu?". Vi vill bara vara försiktiga, sade Kane till Chicago Sun-Times i mitten av juni.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning