Laget före jaget

Då vi himlar oss över Messis, Ronaldos och Neymars stora inkomster ska vi komma ihåg, att fotboll är teater, glädje, sorg och drama.

Det ser bättre ut i dag. Ett par dagar efter vinter-OS i Sotji 2014 roffade Ryssland åt sig Krim av Ukraina. Dagen efter finalen i fotbolls-VM i Moskva träffas Vladimir Putin och Donald Trump i Helsingfors. Jagen möts. Trump törstar efter fortgående uppmärksamhet och Putin önskar visa upp sig som en stark ledare. De konfliktbenägna jagen solar sig i medieglansen, främst avsedd för sin hemmapublik.

De stora jagen dominerade också förhandsdiskussionen om fotbolls-VM i Ryssland. Messi, Ronaldo och Neymar finns på pärmen till Helsingin Sanomats VM-bilaga. Men vad hände i VM? Messis Argentina föll bort, Ronaldos Portugal och Neymars Brasilien likaså. Det blev inte de stora jagens fotbolls-VM, utan lagens. Det kontrollerande lagspelet, modell "muren" i handboll, är framgångsreceptet. Sverige är ett bra exempel på denna defensiva fotboll: tio spelare försvarar och en lurpassar vid mittlinjen på en löpboll. Tråkig fotboll? Ja, men den ger resultat. För Sverige var det en tvungen omställning efter att jaget Zlatan Ibrahimovic fick gå.

Mexiko tussade fotboll fram och tillbaka framför den svenska muren. Spanien tussade fotboll vid mittlinjen framför det ryska försvarat. Långsamt och utan resultat. Erfarenheten visar att muren i handboll kan passeras genom snabba anfall och hårda skott. Varken Mexiko eller Spanien prövade detta. De föll ut ur fotbolls-VM.

Messi, Ronaldo och Neymar är enormt bra spelare i klubblagen Barcelona, Real Madrid och PSG. Oerhört framgångsrika på fotbollsplan och i inkomst. Messi förtjänade 2017-2018 ofattbara 126 miljoner euro i lön, bonus och reklamintäkter. Han är den bäst betalda fotbollsspelaren i världen. Ronaldo är nummer två, 94 miljoner euro, och Neymar nummer tre, 81 miljoner euro. I klubblagen Barcelona, Real Madrid och PSG arbetar medspelarna för att stjärnorna ska göra mål. Det ger klubbarna synlighet i medierna och pengar i kassan. I fotbolls-VM gäller det laget och landet tar framgången.

Då vi himlar oss över Messis, Ronaldos och Neymars stora inkomster ska vi komma ihåg, att fotboll är teater, glädje, sorg och drama. Det krävs oerhört mycket av Messi, Ronaldo och Neymar i match efter match. Klubben och publiken kräver framgång, ibland så att varken huvud eller ben håller. Teater? Javisst! Neymar rullade skadad och "död" på gräsmattan var nionde minut i fotbolls-VM (HBL 2.7). Mot Belgien stod han bättre på fötterna.

Drama? Ja. Då Kurt Hamrin sänkte Västtyskland i fotbolls-VM 1958 blev det kris i de svensk-tyska handelsförbindelserna, berättade redaktör Juha Kanerva i TV (25.6). De blev bättre igen 1964-1965. Då Toni Kroos sänkte Sverige med en väl placerad frispark i gruppspelet i årets VM blev det aggressivt mellan svenskar och tyskar utanför planen.

– Das war "dass", sade en vän till mig.

Att Tyskland sedan efter förlusten mot Sydkorea (0-2) föll ut ur fotbolls-VM rubbar inte Europas bästa politiker Angela Merkels stol. Det finns tillräckligt av krokben och fula tacklingar på hemmaplan!

Kaj Lindholm tidigare stadsdirektör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning