Lagarde levererar mer pandemistöd

Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, slår till med mer stödköp för att hantera coronakrisen. Arkivbild Bild: Hannibal Hanschke/TT-AP

Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, öser på med mer stödköp i coronakrisen. Stödköpsprogrammet förlängs och utökas med 500 miljarder euro.

Räntorna på både två- och tioåriga statsobligationer stiger efter beskedet samtidigt som euron stärks något mot dollarn.

Det råder fortsatt stor osäkerhet kring pandemins utveckling och när vaccinationer mot covid-19 kan börja rullas ut på bred front, varnar ECB i samband med beskedet.

Programmet förlängs

Beslutet, som låg i linje med marknadens förväntningar, innebär 500 miljarder euro mer av stödköp inom ramen för programmet Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Totalt utökas PEPP i och med detta till 1 850 miljarder euro.

Programmet förlängs även till åtminstone mars 2022.

ECB flaggar också för att planen är att återinvestera med nya stödköp inom ramen för PEPP för att ersätta obligationer i portföljen som förfaller åtminstone i två år till.

Fler parter kommer även få tillgång till likviditetslån från ECB, så kallade TLTRO III-lån, samtidigt som detta program förlängs till juni 2022. ECB lägger även in tre nya omgångar likviditetslån under andra halvåret 2021.

Smittspridning och nedstängningar

Som väntat avstår dock ECB från att sänka styrräntan från noll och den viktiga insättningsräntan på minus 0,50 procent lämnas också oförändrad.

De utökade stödköpen och likviditetslånen presenteras sedan eurozonen för andra gången under covid-19-pandemin tvärnitat till följd av smittspridning och nedstängningar under hösten.

Samtidigt har förhandlingarna om EU:s återhämtningsfond låst sig i ett läge där det bara några veckor kvar inför det att Storbritannien lämnar den inre marknaden och det inte finns något handelsavtal på plats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning