Så här gör du ditt eget mjöd

Det finländska mjödet baserar sig på citrusfrukter och socker och skiljer sig från det svenska mjödet som görs på honung och mera påminner om vin. Bild: Mostphotos

Mjöd är en av våra käraste valborgstraditioner. Butikerna säljer mjöd av många olika tillverkare, men det är inte svårt att tillreda en sats själv.

Det viktigaste man behöver vid hemmatillverkning av mjöd är tid. Mjödet ska stå framme i rumstemperatur i två dygn, först i ett stort kärl och sedan i flaskor, innan man ställer det i kylen för att jäsa färdigt.

Alkoholhalten i mjödet beror på hur starkt man väljer och hur länge den får stå och jäsa, men man räknar med att nivån stannar runt cirka en procent alkohol i vanligt hemmamjöd.

HBL publicerar Marthaförbundets mjödrecept här. För att mjödet ska hinna bli klart till vappen är det dags att sätta i gång processen så fort som möjligt.

Mjöd från Marthas kokbok

1 citron

8 liter vatten

½ kg socker

½ kg farinsocker

1 flaska öl

¼ tsk jäst

russin, socker

Skala citronen med potatisskalare, tag bort kärnorna och pressa ur saften. Sätt socker, citronskal och saft i lämpligt kärl, förslagsvis en renskurad hink. Koka upp vattnet och häll det över. Lös upp jästen med litet ljumt vatten och ölen, tillsätt den när blandningen svalnat. Låt mjödet jäsa till följande dag i rumstemperatur.

Sätt några russin och litet socker på flaskor. Sila mjödet och tappa det på flaskorna. Sätt korken på. Låt mjödet stå rumsvarmt i 1 dygn. Förvara det sedan kallt. Mjödet är redo att drickas när russinen har stigit upp till ytan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning