Låga löner för ryggsäcksturister i Australien

Särskilt ryggsäcksturister som arbetar med att plocka frukt och grönsaker har låga löner, enligt en studie. Bild: Mostphotos

Utländska studenter och kringresande ryggsäcksturister i Australien arbetar ofta för mycket låga löner, enligt en studie.

Över 900 000 personer befinner sig i Australien på särskilda tillfälliga visum, och de utgör elva procent av arbetskraften i landet. Omkring en tredjedel av de över 4 000 tillfrågade i en studie säger att de tjänar omkring halva minimilönen, som ligger på motsvarande omkring 14 euro i timmen.

I rapporten har människor från 107 länder deltagit genom en enkät på nätet.

– Ett av de mest slående resultaten var att 86 procent av studenterna och ryggsäcksresenärerna uppfattar det som att alla som reser på liknande visum är underbetalda, säger Bassina Farbenblum från University of New South Wales, en av studiens medförfattare.

De låga lönerna finns i många olika branscher, men rapporten lyfter fram livsmedelsindustrin och särskilt de som jobbar med att plocka frukt och grönsaker.

Belgaren Laurent Van Eesbeeck, 25, säger att han fick motsvarande 3,20 euro i timmen för att plocka tomater i delstaten Queensland i år.

– Jag har varit besviken på många australiska gårdar. För mig är det rent utnyttjande, och det vill jag inte vara en del av, säger han.

Bild: EPA/NARONG SANGNAK

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning