Lafkan i Grankulla fyller 40 år: Overaller av bra kvalitet köps två gånger

Klädesplagg, skor och sportutrustning kan ofta användas av flera barn. Secondhandaffären Lafkan i Grankulla vill motarbeta slit-och-släng-kulturen och säljer vidare barn- och damkläder av bra kvalitet. I dag fyller butiken 40 år.

Det ligger i tiden att sortera, återanvända och minska på mängden avfall som hamnar på soptippen. I dag säljs begagnade varor och kläder inte bara på traditionella loppmarknader, utan också via nätloppisar, säljgrupper på sociala medier och på stadens återvinningscentraler. Men för 40 år sedan, då Marja Hedström flyttade hem till Grankulla efter några år i Sverige, fanns det inga loppisar i huvudstadsregionen.

– Jag tog med mig idén från Sverige, där jag själv hade köpt begagnade barnkläder i en välsorterad affär. Grankulla var en fördomsfri plats och folk var villiga att pröva på nya trender. På den tiden fanns det bara en annan secondhandaffär i Helsingfors som sålde barnkläder, berättar Marja Hedström, en av Lafkans tre grundare.

Tillsammans med Emma Skand och Gun Löfgren öppnade damerna 1978 den första versionen av butiken i ett förrådsrum intill familjen Skands garage. 1984 flyttade verksamheten till Thurmansallén och det gula trähuset där man fortfarande håller till.

– Det här stället är suveränt, huset är vackert och har sin egen charm med flera små rum. Här fanns tidigare ett länsmanskontor, många Grankullabor har löst ut sitt pass här förr, säger Annika Hedström, som numera sköter verksamheten på Lafkan tillsammans med sin syster Lena Hedström.

Lafkan får ta emot mycket mera kläder och skor än vad som får plats i Gula huset och kan säljas, så varje vecka skickas flera säckar med kläder vidare till välgörenhet, man samarbetar med Emmaus och Hoppets stjärna. Bild: Leif Weckström

Festkläder och skridskor säljer

Verksamheten går ut på att folk från hela huvudstadsregionen för sina urvuxna kläder, skor och sportartiklar till butiken, där systrarna går igenom dem och väljer ut vilka som kan säljas vidare.

– Vi gör en hård gallring och tittar på kvalitet, i vilket skick plagget är och kollar att det ligger i tiden. Dagens barn vill ha moderna kläder, sånt som ser gammaldags ut säljer inte, säger Lena Hedström.

– Det finns en massa självbetjäningsloppisar i regionen, men vi gör hela jobbet, från att sortera och prissätta till att sälja. Den tidigare ägaren får en del av summan när plagget är sålt, förklarar Annika Hedström.

Plagg som säljer bra är festkläder, overaller och utekläder för olika årstider och sportutrustning som skridskor, skidpjäxor och fotbollsskor. Företagarna vill ogärna peka ut några särskilda märken som skulle gå åt bättre än andra, men kvalitet och hållbarhet är viktiga kriterier.

– Det kan finnas kläder av både bra och dålig kvalitet inom samma kollektion, variationerna är stora. Vissa stora klädkedjor kan göra riktigt slitstarka skalbyxor, men sedan är de kanske inte helt vattentäta, förklarar Annika Hedström.

– Överlag kan man säga att kläder gjordes bättre förr, de var bättre sydda, dragkedjan höll längre och materialet var av högre kvalitet, speciellt om det var inhemska kläder, berättar Marja Hedström.

Damerna har under årens lopp sett hur kvaliteten på kläder har förändrats. Dyra plagg betyder inte längre hållbarare plagg än billiga varianter, bomullen känns inte som samma material som förr och modet växlar allt oftare, klädstilar som sålt bra i tre år kan plötsligt vara helt ute.

Mycket går till välgörenhet

De kläder som systrarna Hedström inte ser någon andrahandsmarknad för returneras till ägaren eller skickas till välgörenhet. Lafkan har två stora samarbetspartner, Emmaus och Hoppets Stjärna, som för kläder, skor och husgeråd till Lettland.

– Det finns mycket bra saker i omlopp. Tänk om allt som finns här inne skulle slängas på soptippen, vilket slöseri det skulle vara! Vi vill motarbeta användningen av engångsplagg, säger Annika.

– Återanvändning är inte bara viktigt, det är också aktuellt och etiskt rätt, tycker Lena.

Därför är damerna speciellt glada över Grankulla stads miljöpris, som tilldelades Lafkan tidigare i år för att butiken utför en viktig miljögärning.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54