Läckert läge för finländarna i Hockenheim

Det sista träningspasset före kvalet kördes i störtregn. Bild: AFP / Lehtikuva / Christof Stache

Valtteri Bottas startar som tvåa och Kimi Räikkönen som trea till Tysklands GP på söndag. Sebastian Vettel tog karriärens 55:e pole position framför en euforisk hemmapublik.

Hemmapubliken på Hockenheimbanan fick vad de ville då Ferrariföraren Sebastian Vettel gjorde den snabbaste tiden någonsin i ett kval på banan och tog hem säsongens femte och karriärens 55:e pole position i tidskvalet.

Utgångsläget inför kvalet var något speciellt då ett kraftigt skyfall spolierade den sista träningssessionen före själva kvalet, som kördes i dugligt väder. Vettels snabbaste varv skrivs 1.11,212, två tiondelar bättre än tvåan Bottas bästa tid.

– Jag fick ett bra varv. Kanske man någonstans kunde ha hyvlat någon hundradel från tiden. Jag gav mitt yttersta men tyvärr var Vettel lite snabbare, säger Bottas i tv-intervjun efter kvalet.

Bottas ger stort värde åt starten i söndagens lopp.

– Starten är avgörande. I tävlingsfarten är vi väldigt nära Ferrari, säger han.

Kimi Räikkönen var besviken trots en hyfsad tredjeplats i kvalet. Han menar att han inte riktigt fick till det då det gällde.

– Jag hade en liten situation på första varvet. De små misstagen kostade mig dyrt, säger Räikkönen som förlorade mot Bottas med 0,131 sekunder och som har Red Bulls Max Verstappen bredvid sig i starten.

Men ingen var lika besviken som Mercedes Lewis Hamilton. Hamilton kom lite utanför banan i en kurva och skadade bilen. Han var bara 14:e snabbast i kvalet. Inget bra läge för VM-tvåan som har åtta poäng upp till Vettel.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning