Läckergommarnas matavdelning öppnade i ny skepnad

Marianne von Troil som är stamkund på Delikatessen sedan 53 år tillbaka ger fulla poäng åt den ombyggda avdelningen: Det blev jättebra. Jag är så överraskad, säger hon. Bild: Leif Weckström

Då Stockmann sålde Delikatessen till S-gruppen befarade många stamkunder att deras älskade mataffär skulle förvandlas till en trist S-market. Men det gastronomiska mecka som har slagit upp dörrarna är inte alls fy skam – även kräsna läckergommar visar tecken på entusiasm.

Tidigare HBL-journalisten Inger Jägerhorn hörde till nya Delikatessens, eller Food Market Delikatessens, första kunder då den nyrenoverade avdelningen slog upp sina dörrar på onsdagsmorgonen.

– Det tar förstås tid att lära sig var saker och ting finns. Det är mycket som man inte genast hittar. Sortimentet verkar bra. Allting är väldigt fräscht och uppstädat. Senast jag var här var det övergångsstadium och kaos. Nu är det kaos på en högre nivå. Det här blir nog bra och placeringen mitt i stan kommer alltid att locka folk, lyder Jägerhorns spontana första omdöme.

I shoppingvagnen har Jägerhorn produkter som hon ska ta med sig hem till Stockholm: varor som inte går att finna i svenska affärer, en särskild salladsdressing, tjinuskisås, Sergejeffs ryska te och stora ordentliga pappersnäsdukar.

Att orientera sig fram i nya Delikatessen är inte särskilt svårt för den som minns matavdelningen som den var tidigare. Interiören går i naturnära färger och vid ingången möts kunderna av nybakat bröd, frukter och grönsaker.

Ögonfröjd för kräsna smaklökar. Bild: Leif Weckström

En visuell förändring är att hyllorna har blivit lägre vilket ger ett luftigare intryck samtidigt som det är lättare att orientera sig och spana efter produkter eller eventuella bekanta.

Innan ombyggnaden var man i praktiken tvungen att gå hela långa varvet runt för att sköta sina matuppköp men i dag är produkterna placerade enligt två rutter, en kort runda för snabba lunchgäster på jakt efter färdig mat och ett längre stråk för kunder ute efter ingredienser till köket.

Romersk pizza

Den som bara promenerar den kortare snabbisrundan möts av en gasdriven pizzaugn där det gräddas romerska pizzor som säljs på bit, pizza al taglio, en grönsaks- och fruktbar med färdiga smoothies och strimlade legymblandningar för jäktade hälsomedvetna stadsbor.

Färdigmat av Palace-köksmästare

Till konceptet hör också färdiga rätter som kan tas med hem eller till arbetsplatsen och som komponeras av gästande köksmästare. Inför premiären har Delikatessen städslat ingen mindre än Palace-köksmästaren Eero Vottonen som har tagit fram två signaturrätter: En sallad med japanska sobanudlar, marinerad rå lax och rostad blomkål med pepparrotsmajonnäs samt en varmrätt med kyckling, karl johan-gräddsås, myskpumpa och speltgryn. Den som har bråttom eller inte trivs i köket kan också grabba med sig en burk färdigsoppa a là Vottonen, till exempel skaldjurssoppa, musselsoppa, svampsoppa eller soppa på jordärtskocka.

Den nya bistron på matavdelnignen serverar maträtter som grillad fisk och soppa för under en tia. Här bistrons bouillabaisse-inspirerade soppa som har komponerats av Palace-köksmästaren Eero Vottonen. Bild: Leif Weckström

Bistro

Längre in finns en ny bistro som bland annat serverar bouillabaisse och några rätter som byts ut regelbundet. Premiärdagen vankades det grillad sik, grillad flanksteak och grillad svartrot.

En nyhet är att köttdisken har fått sällkap av speciella hängmörningskylskåp med glasdörrar där kluvna slaktkroppar hänger till allmän beskådan i fyra veckor innan de styckas på torsdagarna. Förr var hängmörat kött den vanligaste köttypen, men är i dag en exklusiv vara.

Stamkund med 53-års erfarenhet ger 10 plus

Vid fiskdisken träffar HBL Marianne von Troil, som har varit stamkund hos Delikatessen sedan hon flyttade till Helsingfors år 1965. von Troil har följt med hur Delikatessen har utvecklats under fem decennier och minns väl tiden innan avdelningen flyttade ner under bottenvåningen och fiskavdelningen låg vid Mannerheimvägen och hette Håven.

Hon har precis valt ut några halstrade nejonögon som får sällskap av mandariner, färska jordgubbar, ost och charkuterier i varukorgen.

von Troil erkänner att hon hör till dem som var ytterst skeptiska då Stockmann i fjol somras sålde Delikatessen till S-gruppen och befarade vad som skulle hända under nya ägaren.

– Men avdelningen blev jättebra. Jag är så överraskad. Jag ger avdelningen betyget 10 plus, säger von Troil entusiastiskt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning