Läckans löjligt lyxiga leksaker – så undviker förmögna att betala skatt för sina jättejakter

Lyxjakten Serene köptes av prins Muhammad bin Salman av Saudiarabien från den ryske vodkamiljardären Jurij Sjefler. Här är den fotograferad i Malta. Bild: Ngw2009/Wikipedia

Att världens überrika äger exklusiva privata jetplan och lyxjakter är ingen nyhet. Men den stora paradisläckan visar hur de exklusiva farkosterna kan köpas och förvaltas för att slippa skatt och moms.

När Muhammad bin Salman, nu kronprins av Saudiarabien, köpte superlyxjakten Serene (Fridfull) för kring 400 miljoner euro från den ryske vodkamiljardären Jurij Sjefler låg fartyget i hamn i La Ciotat i södra Frankrike.

Serene har utrymmen på 2 800 kvadratmeter, rum med glasbotten, klättervägg, biosalong, saltvattenpool inomhus och hytter för 52 besättningsmedlemmar. Ombord finns också en helikopterhangar, minst fem båtar och ett ubåtsgarage.

Rådgivare föreslog att man skulle köra ut den 130 meter långa Serene till västra Medelhavet och genomföra försäljningen där. Det visar handlingar som skickats från den amerikanska juristbyrån Baker McKenzie till kollegorna på Appleby 2015.

Statslös inkomst

Det är oklart om planen fullbordades – ingen av de inblandade vill svara på frågor. Möjligen var tanken att göra affär utanför de kringliggande ländernas havsgränser.

– Om man är på internationellt vatten kan inget land kräva in skatt. Det är statslös inkomst, säger Marta Martinez. Hon är tidigare internationell skattejurist och nu verksam vid hjälporganisationen Oxfam i USA som engagerat sig i frågor om ojämlikhet.

Dokumenten om Serene kommer från juristbyrån Appleby, verksam i skatteparadis. De ingår i den stora paradisläckan till Süddeutsche Zeitung, som bland andra Yle och TT tagit del av i en granskning samordnad av journalistnätverket ICIJ.

Hamilton och Trump

I läckan finns en lång lista på förmögna personer som förlitar sig på konsulter i skatteparadis, som Appleby, när skattefrågor och andra aspekter på att äga jetplan och lyxjakter ska hanteras. Där finns kungligheter och personer i deras närhet, liksom den ryske presidenten Vladimir Putins vänner, miljardärbröderna Arkadij och Boris Rotenberg. I veckan blev det också känt att en av dessa Appleby-kunder, formel 1-mästaren Lewis Hamilton, slapp moms på 4 miljoner euro när han lät registrera sitt flygplan på Isle of Man.

Sedan tidigare är det känt att USA:s president Donald Trump hade ett brevlådeföretag på Bermuda som i sin tur ägde hans plan.

Emiratens spionplan

Appleby gör stora affärer, särskilt på Kajmanöarna, med att registrera och förvalta bolag som äger lyxfartyg. De ägs av kungafamiljerna i Saudiarabien och Förenade arabemiraten, av den ryske gödselmiljardären Andrej Gurjev och av Microsofts medgrundare Paul Allen, för att ta några exempel.

Interna dokument från Appleby visar att det går att spara många miljoner på att registrera flygplan på exempelvis Bermuda.

På Isle of Man bad Förenade arabemiraten om hjälp med att slippa moms på köpet av två privatjetplan för nästan en miljard kronor. Flygen skulle för övrigt byggas om till spionplan till en kostnad av 80 miljoner euro.

Eftersom det rörde sig om en stat gick det enligt regelverket inte att registrera planen på Isle of Man. Om man inte som Appleby bildade ett skalbolag som kunde vara mellanhand. Myndigheterna på ön garanterade att moms inte behövde betalas.

Isle of Man förnekar momsfusk och har bett brittiska finansdepartementet granska öns flygplansregister.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning