Läckan skapar rubriker i Ryssland: "Finlands regering rasar"

På hemmaplan fortsätter kritiken mot Helsingin Sanomats beslut att publicera uppgifterna. Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Ryska medier följer med underrättelseläckan med intresse. Statskontrollerade Russia Today skriver att den finländska regeringen rasar över de läckta dokumenten.

Lördagens stora finländska medienyhet gick inte obemärkt förbi i Ryssland.

Stora ryska nyhetsbyråer som Tass och Interfax plockade upp nyheten att Helsingin Sanomat fått tag på hemligstämplade dokument.

De statliga nyhetskanalerna Rossiiskaja Gazeta och Russia Today hörde också till dem som skrev om det inträffade. Rossiiskaja Gazeta rapporterade om brottsutredningen som startat på grund av läckan och om president Sauli Niinistös oro över att läckan kan försämra Finlands säkerhetsläge.

Russia Today rapporterar om nyheten med en rafflande rubrik: Finlands regering rasar efter att dokument om långvarig spionaktivitet mot Ryssland läckt ut. RT kallar också HS uppgifter för explosiva.

Kritiken fortsätter

President Niinistö och försvarsminister Jussi Niinistö (blå) hörde till dem som kritiserade HS beslut att publicera uppgifterna. På Twitter kopplade Jussi Niinistö ihop HS agerande med ofosterländskhet.

– En tanke: Steget från missbruk av yttrandefriheten till ofosterländskhet är litet.

På söndag twittrade Försvarsmaktens konto om läckan.

–  Försvarsmakten försvarar Finland och dess värderingar, som demokrati och pressfrihet. Att publicera information som enligt lag är hemlig är inte värdigt.

Helsingin Sanomat slog ifrån sig kritiken i lördags. I en kolumn skrev tidningen redaktionschef Esa Mäkinen att mediernas viktigaste uppgift är att granska myndigheter. Mäkinen lyfte också upp frågan om ett strikt hemlighetsmakeri är motiverat.

HS publicerade i lördags information ur hemligstämplade läckta dokument från den militära underrättelsetjänsten. Enligt HS uppgifter har underrättelsetjänsten oroat sig över naturgasledningen Nord Stream och följt med den ryska arméns förehavanden.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning