Labradoren är Svenskfinlands populäraste hundras

Det finns skillnader mellan orterna på vilka hundraser som är mest förekommande. Men en ras dominerar hela landet: labrador retrievern.

Det visar en kartläggning som Svenska Yle gjort. Enligt den här är labrador retrievern den överlägset vanligaste hunden bland finlandssvenska hussar och mattar då rasen är den vanligaste i 11 av 35 kommuner i Svenskfinland, men rasen dominerar även i resten av landet. Svenska Yle baserar sin slutsats på antalet labradorer som har registrerats i kennelklubbens register under de senaste tio åren.

Kartläggningen visar att labrador retrievern är den vanligaste rasen i Borgå, Esbo, Grankulla, Helsingfors, Karleby, Kaskö, Kimitoön, Kyrkslätt, Lovisa, Sibbo, Vanda, och Åbo.

En hund av rasen puli. Bild: Mostphotos

Vilka hundar man föredrar på olika orter varierar, och listan på Svenskfinlands vanligaste hundraser skiljer sig från det övriga landets topplista. Möter du en hundägare i Ingå är sannolikheten stor att hen har en dansk-svensk gårdshund i sitt koppel, medan sannolikheten att du träffar på en puli är större i Jakobstad än i Larsmo där man heller väljer en norsk älghund.

I Jakobstad finns det 89 registrerade pulier som alltså är kommunens vanligaste hundras, medan den inte ens kommer upp till en hundradeplats på hela landets lista. I Hangö gillar man lite mindre hundar bäst och därför är chihuahuan kommunens mest förekommande hund.

En norsk älghund. Bild: HBL-arkiv

Svenska Yle skriver att nästan 20 procent av alla hundar som registrerats i Hangö är lång- eller korthåriga chihuahuor. I Raseborg gillar man i stället schäfrar medan Korsholmaren och Vasabon föredrar en cavalier king charles spaniel. Svenska Yle skriver att enskilda hunduppfödare kan ha stor inverkan på vilken ras som är vanligast inom ett område.

Kartläggningen visar ytterligare att det finns flera hundar per capita i mindre kommuner med mycket skog och mark. Det här kan bero på att invånarna i små kommuner ofta bor i egnahemshus, som till exempel i Lappträsk. Det här är den kommun där flest har hund, och den vanligaste rasen är den så kallade tryffelhunden lagotto romagnolo. På andra plats kommer jakthunden jämthund. I Lappträsk finns det 475 registrerade hundar, vilket betyder är 17,3 hundar per 100 invånare.

Så här ser en chihuaua ut. Bild: Lehtikuva/AFP/Yuri Cortez

Uppgifterna bakom Svenska Yles kartläggning härstammar från Finska Kennelklubbens hundregister. Uppgifterna gäller hundar under 10-år som finns upptagna i registret enligt ägarens adress. Det kan förekomma fel i registret. Registeruppgifterna kan också ge en skev bild av hundbeståndet eftersom alla hundar inte nödvändigtvis vistas på samma ort som sin ägare.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03