Labradoren är finländarnas favorit – överlägset

Alltsedan 2010 har labradoren årligen varit den populäraste hundrasen i Finland. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Under fjolåret registrerade Finska Kennelklubben totalt 45 111 hundar. Av dem var 2 307 labradorer, vilket gör rasen till den populäraste i landet.

År efter år fortsätter labradoren att öka i popularitet i Finland. Alltsedan 2010 har den årligen varit den populäraste hundrasen i Finland, och 2019 nåddes åter nya rekordsiffror.

Totalt registrerades under fjolåret 2 307 labradorer i landet, vilket är 112 fler än 2018.

– Labradoren är överallt en av de populäraste raserna. Den är lagom stor, den är vänlig och den är relativt lättskött, säger Finska Kennelklubbens ordförande Harri Lehkonen i ett pressmeddelande.

Näst populärast är jämthunden, som steg från en tredje plats till en andra under 2019. Totalt registrerades under fjolåret 1 424 jämthundar. Tredje populäraste rasen i Finland är den tyska schäferhunden, av vilken det under fjolåret registrerades 1 259 hundar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning