Kyssar, blommor och inviter till hotellrum – omkring tjugo musiker vittnar om sexuella trakasserier i musikbranschen i lång artikel i Image

Sibelius-Akademins dekanus Kaarlo Hildén uppger att skolans ansvar för minderåriga väger särskilt tungt. Bild: Aku Häyrynen/Lehtikuva-arkiv

Vid Sibelius-Akademin har man inte alltid vetat på vems ansvar minderåriga musikstuderande varit, framgår av tidskriften Images rapport.

Journalisten Sonja Saarikoski redogör i en lång essä i senaste numret av tidskriften Image för sexuella trakasserier i musikbranschen. Saarikoski har talat med knappt tjugo klassiska musiker, män såväl som kvinnor, av vilka de allra flesta har blivit sexuellt trakasserade eller annars förödmjukade.

Oförrätterna hänför sig till flera olika personers handlanden.

Saarikoski redogör själv i texten för sin praktiktid på notbiblioteket i en stor orkester som sextonåring. Efter en konsert bjöds hon till den uppträdande konstnärens omklädningsrum på Finlandiahuset där hon blivit bjuden på alkohol och kyssts av honom och därefter uppvaktats med blommor. Musikern som sedermera gjort internationell karriär var vid tidpunkten 29 år gammal.

I ett fall annat fall har en äldre musiker bjudit in en femtonårig flicka till sitt hotellrum. När hon har nekat till sex, har han i stället masturberat i hennes sällskap.

Under barkvällar har män i höga ställningar placerat sina händer på minderåriga flickors knän, på ett sätt som gjort att de senare i sina dagböcker beskrivit känslan som en blandning av förvirring, hat och smicker.

Saarikoski redogör också för förhållanden mellan lärare och elever vid Sibelius-Akademin. Förhållandena har börjat på musikläger och festivaler och involverat flickor i femton-sextonårsåldern och deras äldre, gifta manliga lärare. Förhållandena har i vissa fall pågått i år och involverat manipulativt beteende med lärare som har ringt upp sina elever, berömt deras spel och bett att få träffas.

Minderåriga särskilt utsatta

Vid Sibelius-Akademin har man uppdagat särskilda brister när det gäller att trygga minderårigas säkerhet i undervisningssituationen. Enligt en intervju som dekanus Kaarlo Hildén gett till Image har det inte alltid varit klart på vems ansvar de minderåriga varit.

Akademin har inte heller kunnat garantera att lärare med kriminell bakgrund inte kommit i kontakt med de minderåriga, eftersom man försummat sin skyldighet att be om utdrag ur straffregistret för sådana arbetstagare som stått i kontakt med barn och unga. Lagen har varit i kraft sedan 2003.

Sibelius-Akademin skickade på måndagen ut ett pressmeddelande där man underströk att elevens rätt till en trygg inlärningsmiljö har ett obestridligt egenvärde och att skolan har ett särskilt ansvar för minderåriga och att ge dem bästa möjliga inlärningsmiljö.

– Jag är ledsen och beklagar att detta inte alltid har gått i uppfyllelse. Vi vill inte upprepa historiska misstag, säger Hildén.

– Tröskeln att anmäla osakligt beteende har blivit betydligt lägre, men behöver ytterligare sänkas, säger Hildén.

Sonja Saarikoski är en 31-årig journalist bosatt i Helsingfors med ett förflutet vid Sibelius-Akademins ungdomsavdelning. Hon är redaktionschef på Image och nominerad för Stora journalistpriset. Hennes artikel finns i februarinumret av Image som utkommer på torsdag.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning