Kyrö: Norge är precis som Ryssland

Therese Johaug är skidsportens största stjärna. Bild: Jussi Nukari

Finlands före detta förbundskapten Kari-Pekka Kyrö kräver att Wada gör en utredning i Norge.

Norge struntar i de internationella antidopningsreglerna och vägrar att avstänga Therese Johaug – trots att hon åkt fast för anabola steroider. Landslagsläkaren Fredrik Bendiksen har tagit på sig ansvaret och avgått, medan det norska skidförbundet uttryckt sitt fulla stöd för skidstjärnan.

– Norge är precis som Ryssland, säger Finlands före detta chefstränare Kari-Pekka Kyrö.

– Det finns bara ett land i världen, utöver Ryssland, där man orubbligt stöder och ursäktar sig för idrottare som åkt fast för dopning: Norge.

Sagt förut

Kyrö var som bekant chefstränare för det finska skidlandslaget 1998-2001 och anses allmänt vara chefsarkitekt för det systematiska dopningsprogrammet som föregick Lahtisskandalen 2001. Han är en föraktad man i länder som Sverige och Norge.

Men i skenet av de senaste veckornas avslöjanden verkar det som att han hela tiden haft en poäng. Kyrö hävdade redan 2001 att det bara var finländarna som åkte fast och att det förekom utbredd dopning också i de andra stor skidnationerna – i synnerhet i Norge.

– 2001 lät det bara som att jag förklarade mig själv. Men det här är precis vad jag sagt i 10-20 år. Jag är inte nöjd, men det är bra att det framkommer att Norge inte bara är den världsledande skidnationen, utan också världsledande i kemisk manipulation av prestationsförmågan.

Kräver utredning

Det är inte vilka namn som helst som åkt fast. Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug är de lyskraftigaste internationella stjärnorna inom längdåkningen och dominerade herrarnas respektive damernas världscup i suverän stil förra vintern.

– Men det här handlar inte om två individer. Det här handlar om att världens största skidförbund brunnit två gånger, trots att det personifieras i Sundby och Johaug, säger Kyrö vars livslånga funktionärsförbud hävdes nyligen.

– Skidförbundet har stöttat dem och landslagsläkarna har tagit på sig skulden. Någon borde utreda vad som är på gång i Norge.

Sundbys dopningsfall mörklades och det var först då internationella antidopningsbyrån Wada överklagade till idrottens internationella skiljedomstol Cas som han bestraffades med en två månaders avstängning. Antidoping Norge har också vägrat att stänga av Johaug med hänvisning till sina egna regler och av de offentliga kommentarerna att döma får hon på sin höjd ett milt straff.

– Jag tror inte omvärlden godkänner att ett steroidfall sopas under mattan. Wada ser ut att ha skärpt sig och kommer knappast att se mellan fingrarna om Johaug inte blir bestraffad.

Landslagsåkaren Aino-Kaisa Saarinen föreslog att Wada borde göra en grundlig utredning i Norge, precis som i Ryssland. Enligt Kyrö skulle det vara en utmärkt idé.

– Wada borde utreda Norges skidförbund, antidopningskommitté och verksamhet inom FIS. Det är ett tufft uppdrag, men jag är säker Wada klarar av det.

Nya märkligheter

I går framkom nya uppgifter som placerar Johaugs förklaring i en märklig dager. Hon har som bekant förklarat att hon fått i sig anabola steroider via en sårsalva som inköpts av landslagsläkaren Fredrik Bendiksen.

Bendiksen medgav att han sett att sårsalvan innehöll den anabola steroiden clostebol, men inte varit medveten om att det är en förbjuden substans. En förklaring som väckte mycket förvåning, då en erfaren landslagsläkare rimligtvis borde ha koll eller åtminstone lätt ha kunnat checka om clostebol är förbjudet.

Enligt Linkedin har Bendiksen i åtta år jobbat för läkemedelsföretaget Pfizer, som tillverkar sårsalvan Trofodermin. Bendiksen var också lagläkare för fotbollslaget Hamkam år 2004, då Sveinung Fjeldstad blev den första professionella fotbollsspelaren som åkte fast för dopning i Norge. Men då berättade Fjeldstad att han fått tabletterna av en kompis.

Kari-Pekka Kyrö fick svara på otaliga frågor av bland annat norska journalister när hettan var som värst i samband med dopningsskandalen i Lahtis 2001. Bild: Niclas Tallqvist

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning