Kyrkostyrelsen: Nästa år räcker det med en fadder vid dop

Från och med nästa år behövs endast en fadder för den som döps i den evangelisk-lutherska kyrkan. Bild: Pixabay

Kyrkostyrelsens plenum beslöt på tisdagen att föreslå för kyrkomötet att det räcker med en fadder för den som döps.

Faddern ska vara en konfirmerad medlem i evangelisk-lutherska kyrkan. Förslaget kräver en ändring i kyrkoordningens bestämmelser, uppger Kyrkostyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt nuvarande bestämmelser ska ett barn ha åtminstone två faddrar som är döpta och konfirmerade medlemmar i antingen evangelisk-lutherska kyrkan eller i någon annan kyrka i den så kallade Borgågemenskapen.

Läs också: Adelina höll på att bli odöpt då faddrar fattades

Enligt Kyrkostyrelsen är det ibland svårt för många föräldrar att hitta två faddrar som är konfirmerade kyrkomedlemmar. I dag behövs ett särskilt beslut av kyrkoherden för att kunna ordna dop med bara en konfirmerad fadder.

Kyrkomötet gav redan i maj kyrkostyrelsen i uppgift att bereda en ändring i kyrkoordningens bestämmelser. Om kyrkomötet godkänner den föreslagna ändringen på sitt möte i november kan den träda i kraft i början av nästa år.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning