Kyrkorna döper barn på löpande band

En dag för dop. Söndagen den 7 maj är det möjligt att låta döpa sitt barn utan större förberedelser i fyra kyrkor i Helsingfors. Bild: Mostphotos

Första söndagen i maj kan familjer låta döpa sina barn i kyrkorna i Helsingfors – med minimala förberedelser. Församlingarna prövar på en ny modell för barndop.

Att ställa till dopkalas med en nyfödd känns tufft för många föräldrar. För att underlätta förberedelserna erbjuder kyrkorna i Helsingfors ett gemensamt dop för många familjer samtidigt.

Det enda man behöver göra är att anmäla sig på nätet och bjuda in några gäster.

Maria Repo-Rostedt är en av de präster som kommer att döpa barn söndagen den 7 maj när fyra kyrkor i Helsingfors håller en öppen dopfest.

– Det finns ingen åldersgräns för när man kan döpas men en vuxen måste gå i dopskola eller konfirmationsundervisning för att bli döpt. Därför riktar sig dopdagen till barn under 13 år.

Varför ska familjer välja att döpa sitt barn?

– Det finns så mycket destruktivt i världen, men man kan välja att inkludera barnet i en gemenskap som står för godheten. Den som inte döper sitt barn väljer inte det destruktiva, men att medvetet välja att innesluta barnet i kyrkan är att aktivt inför Gud och sina medmänniskor välja det goda, säger Repo-Rostedt.

På dopfesten sjunger man en psalm, läser lite ur Bibeln och så håller prästen ett kort tal och ber för barnet och barnets familj. Två personer, som föräldrarna på förhand har kommit överens med, får en särskild uppgift som faddrar. Efter ceremonin bjuder församlingen på kaffe med tårta. Det går bra att bjuda in släkt och vänner till dopfesten.

Kyrkorna i Helsingfors ordnar en öppen dopfest i fyra kyrkor för familjer som vill döpa sina barn:

Drumsö. S:t Jacobs kyrka klockan 14, präst Maria Repo-Rostedt.

Viks kyrka klockan 15, präst Sofia Lindholm.

Den gode herdens kyrka klockan 17, präst Sofia Lindholm.

Alphyddans kyrka klockan 15, präst Pauliina Lindfors.

Anmälningar bör göras senast den 28 april via webbplatsen www.kastepaiva.fi. Evenemangen går på finska men en svensk präst finns på plats om svenskspråkiga barn är anmälda.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning