Kyrkor planerar identitetshandlingar till papperslösa

Johan Westerlund, kyrkoherde i Johannes församling i Helsingfors, är redo att greppa stämpeln och skriva ut identitetshandlingar till papperslösa. Bild: Lina Enlund

Helsingfors församlingar planerar att börja skriva ut identitetshandlingar till papperslösa. Avsikten är att hjälpa dem som får avslag på sin asylansökan.

Samtidigt som statens skärpta asylpolitik börjar synas i form av att allt fler flyktingar får avslag på sina asylansökningar, planerar många hjälporganisationer hur de kan hjälpa människor som myndigheterna uppmanar att lämna landet.

I Helsingfors planerar församlingarna att börja utfärda identitetshandlingar med fotografi och stämpel till papperslösa som stannar kvar efter negativt asylbeslut. Idén kläcktes vid ett möte i tisdags av affärsängeln Riku Asikainen.

Johan Westerlund, kyrkoherde i Johannes församling, applåderar initiativet att ge en identitet till människor som inte finns enligt staten.

Exakt hur kyrkans identitetshandlingar ska se ut och kunna användas är ännu under planering:

– Dels handlar det om en markering och ett erkännande av människor som i de statliga myndigheternas ögon inte existerar. Dels tänker jag mig att handlingarna kan komma att behövas då kyrkorna ska ta hand om många papperslösa människor som behöver hjälp till exempel i form av ekonomiska bidrag eller logi.

Kaisa Raittila, ordförande för gemensamma kyrkofullmäktige i Helsingfors, säger att jurister för stunden utreder frågeställningar kring de tilltänkta identitetshandlingarna och hur de kan användas.

– Identitetsbevisen är ett sätt för kyrkan att protestera mot regeringens allför stränga asylpolitik, säger Raittila.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning