Kyrkomötet vill luckra upp kraven för att vigas kyrkligt – bara en ska behöva vara medlem i kyrkan

Kyrkomötet vill att bara en av dem som vigs kyrkligt ska behöva vara medlem i kyrkan. Arkivbild. Bild: Sören Jonsson/SPT

Kyrkomötet röstade igenom ett förslag för att luckra upp bestämmelserna för att vigas i kyrkan. Förslaget går nu vidare till kyrkostyrelsen.

Med rösterna 64-41 godkände kyrkomötet ett förslag om att ändra kyrkoordningen så att endast en av dem som ska vigas kyrkligt ska ha genomgått konfirmandundervisning och vara medlem i kyrkan. I dag krävs detta av båda parterna.

Ärendet skickas nu vidare till kyrkostyrelsen för fortsatt beredning. Evangelisk-Lutherska kyrkan skriver i ett pressmeddelande att kyrkomötet förde en livlig diskussion i frågan och många ombud betonade vikten av att alla kyrkans medlemmar har rätt att ta del av kyrkans tjänster.

Å andra sidan fanns farhågor om att ändringen skulle minska motiveringen för att bli medlem i kyrkan. Ändringen i bestämmelserna skulle också göra det möjligt att förrätta kyrklig vigsel mellan en kristen och en person som kommer från ett annat religiöst samfund.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning