Kyrkans Utlandshjälp vill öppna matsvinnsbutik – säljer "virtuella aktier" för 15 euro

Betydligt billigare. Maten ska säljas till priser som ligger 50–70 procent under normal nivå.Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Kyrkans Utlandshjälp planerar att öppna en matsvinnsbutik i huvudstadsregionen. Avsikten är att minska på matsvinnet genom att sälja mat som i annat fall skulle slängas.

– Vi vill ingå avtal med såväl producenter, restauranger som stora matkedjor, säger projektchefen Else Hukkanen.

Butiken som ska drivas av frivilliga ska sälja mat till priser som ligger 50–70 procent under den normala nivån. Intäkterna används för organisationens verksamhet i u-länder och i katastrofsituationer.

Kyrkans Utlandshjälp tar exempel från Danmark där systerorganisationen Dan Church Aid driver två matsvinnsbutiker. Hukkanen säger att de danska butikerna har 50 000 kunder om året.

Organisationen samlar in pengar för att öppna butiken med genom gräsrotsfinansiering där deltagarna kan köpa "virtuella aktier" för 15 euro styck. Aktierna säljs bland annat på Världen i byn-festivalen i helgen.

– Vi vill öppna matsvinnsbutiken redan i år. Men allt beror på hur vi lyckas med gräsrotsfinansieringen och hur villiga människor är att gå med, säger Hukkanen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00