Kyrkans Utlandshjälp vill öppna matsvinnsbutik – säljer "virtuella aktier" för 15 euro

Betydligt billigare. Maten ska säljas till priser som ligger 50–70 procent under normal nivå. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Kyrkans Utlandshjälp planerar att öppna en matsvinnsbutik i huvudstadsregionen. Avsikten är att minska på matsvinnet genom att sälja mat som i annat fall skulle slängas.

– Vi vill ingå avtal med såväl producenter, restauranger som stora matkedjor, säger projektchefen Else Hukkanen.

Butiken som ska drivas av frivilliga ska sälja mat till priser som ligger 50–70 procent under den normala nivån. Intäkterna används för organisationens verksamhet i u-länder och i katastrofsituationer.

Kyrkans Utlandshjälp tar exempel från Danmark där systerorganisationen Dan Church Aid driver två matsvinnsbutiker. Hukkanen säger att de danska butikerna har 50 000 kunder om året.

Organisationen samlar in pengar för att öppna butiken med genom gräsrotsfinansiering där deltagarna kan köpa "virtuella aktier" för 15 euro styck. Aktierna säljs bland annat på Världen i byn-festivalen i helgen.

– Vi vill öppna matsvinnsbutiken redan i år. Men allt beror på hur vi lyckas med gräsrotsfinansieringen och hur villiga människor är att gå med, säger Hukkanen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning