Kyrka, ishockeyhall, torg – här kan du se Finlands EM-match mot Liechtenstein

Teemu Pukki är först ut att gratulera Fredrik Jensen som nyss gjort 1-0 mot Armenien i oktober. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Om Finland vinner mot Liechtenstein på fredag skriver herrlandslaget fotbollshistoria genom att för första gången gå till ett slutspel. De som inte kan se matchen på plats eller vill se den i tv har många alternativ. Matchen visas på storskärmar runtom i landet – till och med i en kyrka.

I Finland råder en sällan skådad fotbollsboom. En seger mot Liechtenstein på fredag innebär att Finland spelar fotbolls-EM nästa sommar. Matchen spelas på Telia 5G Stadion och är slutsåld.

Men just den här fredagskvällen behövs ingen biljett för att ta del av karnevalsstämningen. Till exempel kommer Nordens största medieskärm visa finsk landslagsfotboll. Den 178,2 kvadratmeter stora skärmen finns på Musikhusets vägg i Helsingfors. Kombinerat med två stora skärmar på tre gånger sex meter blir det totalt 214,2 kvadratmeter EM-fotboll på Medborgartorget, framför centrumbiblioteket Ode. Bollförbundet och Ilta-Sanomat står för satsningen.

Helsingfors: Medborgartorget

Esbo: Vermo Areena

Åbo: Åbo Stadsteaters storskärm

Tammerfors: Centraltorget

Jyväskylä: Paviljonki

Björneborg: Storbackens Arena

Seinäjoki: OmaSP Stadion

Evenemanget är gratis och det ska bli en familjefest.

– Vi har gott om ordningsvakter, så att alla ska känna sig trygga, säger Mikko Varis, försäljnings- och marknadsföringsdirektör på Bollförbundet.

Ryktet går att det ordnas en folkfest i Helsingfors nästa vecka, om EM-drömmen går i uppfyllelse. Den saken vill Varis inte kommentera.

– Ifall det blir aktuellt får vi fundera på det.

Det är inget måste att se matchen utomhus. Varför inte se matchen i en kyrka? Paavalin seurakunta meddelar på Twitter att de visar matchen på storskärm i Paulus kyrka i Helsingfors.

För landslagsanfallaren Teemu Pukki gäller det att ha stenkoll på var han ska befinna sig den 15.11 klockan 19. Pukkis engelska klubblag Norwich City visar nämligen matchen på Korjaamo i Helsingfors, inte alltför långt ifrån fotbollsstadion i Tölö.

Ett stenkast från Idrottsgatan och Telia 5G- stadion ligger ishallen där HIFK möter SaiPa. Funderar du vilken match du ska välja? Ingen fara, Finland – Liechtenstein syns också i ishallen.

– Fotbollsmatchen är en stor och fin sak för Finland. Vi vill att våra supportrar ska kunna följa med båda matcherna, säger Petteri Linnavalli, kommunikationschef för HIFK.

Finland har ett enormt supporterstöd. Matchbiljetterna tog slut direkt. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

I Helsingfors förbereder sig sportbarerna på trängsel. Tiina Marttinen arbetar på en sportbar i centrum och rekommenderar att kunderna dyker upp i tid.

– Borden är fullbokade sedan ett par veckor tillbaka, och telefonen ringer nästan hela tiden. Det kommer bli smockfullt, säger Marttinen.

Hon kan inte garantera att alla får plats, men försäkrar att alla som är inne ska kunna följa med matchen.

– Vi har ganska många skärmar, och kommer antagligen visa Finlands match på varje skärm så att alla ser.

För alla som vill se matchen hemma i soffan så direktsänder Nelonen matchen på teve.

Källa: suomifutis.com

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning