Kyllönen tillbaka: "Har funnit mig själv igen"

Anne Kyllönen tog segern i finska cupen i Vanda. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Anne Kyllönen gör sin bästa säsong på mycket länge.

För ett par tre år sedan var Anne Kyllönen en av världens bästa skidåkare – i synnerhet i masstart. Men de senaste vintrarna har varit blytunga. Förra säsongen blev delvis förstörd av en ryggoperation.

I vinter har det varit en helt ny Anne Kyllönen i skidspåret. Är Kyllönen tillbaka?

– Det är på sätt och vis som att jag funnit min egen kropp igen. Jag har fått snabbheten tillbaka, det är lätt att skida och jag orkar, säger Kyllönen efter att ha vunnit 5 km klassiskt i finska cupen i Vanda.

Styrketräning

Hon har tränat med före detta landslagstränaren Reijo Jylhä under de senaste åren. Men först i vinter har det gett riktigt lovande resultat.

– Jag har haft en bra träningssäsong, jag har varit frisk och kunnat träna hårt. Vi har också infört mera styrketräning. Det har gett resultat, i synnerhet på sprintsträckorna, säger Kyllönen.

Hon har satsat på att återfinna sprintformen. Samtidigt har distanssträckorna fungerat bra.

– Då sprinterna går bra, och man har snabbheten där, då brukar det också vara lätt att skida normaldistans, säger Kyllönen.

Knapp seger

I Tour de Ski var Kyllönen som bäst sjua i sprint. I sammandraget var hon trettonde, vilket kan ses som en positiv överraskning.

– Det här är en av mina bästa säsonger, men de bästa tävlingarna borde ännu ligga framför mig. Jag skulle helst vara i topp tio i världscupen.

Hon tvingades ta i lite för att ta segern i finska cupen. Kyllönen slog Susanna Saapunki med bara 1,3 sekunder. Laura Mononen var 7,1 sekunder bakom och Johanna Matintalo 7,8 sekunder efter Kyllönen i mål. Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski deltog inte.

– Jag skulle helst ha haft en lite bättre prestation, fast det alltid är kul att vinna. Ibland kan man vara nöjd med tredje plats om det känns bra.

Seg

Det är bara en dryg vecka sedan Tour de Ski avslutades i Val di Fiemme. Kyllönen medger att hon kanske inte återhämtat sig till hundra procent.

– Det kändes inte så lätt. Det kan hända att kroppen är lite förvånad. Det var många tävlingar tätt in på varandra i Tour de Ski. Nu har jag vilat och tränat lite. Tror det här var en bra öppning för onsdagens stafett.

"Oroad"

Finska cupen fortsätter alltså med stafett under onsdagen. Ett litet mirakel med tanke på att det inte finns natursnö någonstans i södra Finland. Det finns inte ens snö i Kyllönens nuvarande hemort Jyväskylä.

– Ett stort tack till arrangörerna. Spåret var mycket bra, ingen sand, inga stenar. Det har krävt hårt arbete, säger Kyllönen.

– Det har varit samma sak i Centraleuropa. Såklart är det oroande, men jag litar på att det inte ännu är ett permanent fenomen, och att vi ännu får vintrar med snö.

Lepistö slog Hakola

Lauri Lepistö stod för en stor skräll i herrarnas 10 km klassiskt, då han tog sin första seger i finska cupen. Han slog Ristomatti Hakola med 16,9 sekunder. Karri Hakala var trea. Hakola har kämpat med formen på sistone.

Resultat från finska cupen finns här.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning