Kyllönen petad – kritiken utreds internt

I blåsväder. Anne Kyllönens kommentarer har väckt mycket diskussion. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Skidförbundet kommer att utreda Anne Kyllönen fräna kritik mot serviceteamet. Kyllönen blev inte uttagen till laget på 30 kilometer.

Anne Kyllönen är petad till förmån för Aino-Kaisa Saarinen inför damernas sista VM-lopp i Lahtis, 30 kilometer i fri stil. Chefstränaren Reijo Jylhä uppger dessutom att Kyllönens kritik mot serviceteamet efter tisdagens millopp ska utredas internt.

Kyllönen lät i tisdags förstå att vissa åkare favoriserats av serviceteamet. Servicechefen Matti Haavisto nekade kraftigt till anklagelserna i Iltalehti på fredagen. Enligt kvällstidningen ska Haavisto också ha sagt att det "inte går att sätta en motor på Kyllönens skidor".

Jylhä uppger att konflikten inte är någon unik händelse i landslaget.

– Men om en idrottare upplever sig vara mindre värd i laget så måste det utredas. Det är viktigt att lyssna, säger Jylhä.

Kyllönen tyckte att servicemannen Are Mets var skyldig till att hon fick så dåliga skidor för milloppet. Mets, som är från Estland, har tidigare jobbat för polskan Justyna Kowalczyk.

– Det mest komiska är att Anne värderar Are verkligt högt som serviceman. Många saker har fått för stora proportioner, säger Jylhä.

Enligt honom är det inte skidbråket som avgjort vem som åker tremilen.

– Uttagningen gjordes utgående från världscuptävlingar. Aino-Kaisas och Annes placeringar avgjorde till Aino-Kaisas fördel, säger Jylhä.

Ingen av dem har nått några framskjutna placeringar i fri stil under säsongen, men Saarinen har tagit sig in bland de 20 bästa fler gånger än Kyllönen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03