Kyllikki Forssell är död

Kyllikki Forssells var en av den finländska scenkonstens stora stjärnor. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Skådespelaren Kyllikki Forssell har avlidit. Forssell blev 94 år.

Kyllikki Forssells karriär varade i drygt 60 år. Senast hon syntes på scenen var i Pirkko Saisios pjäs Virhe på Finlands nationalteater.

Forssell var finlandssvensk och debuterade på Svenska teatern innan hon värvades till Finlands nationalteater.

Nationalteatern var Kyllikki Forssells fasta punkt under flera decennier – hon var fast anställd här åren 1948-1992. Bland minnesvärda rollprestationer finns titelrollen i Katarina den stora.

Efter pensioneringen gästspelade Kyllikki Forssell på Helsingfors stadsteater och Svenska teatern.

Kyllikki Forssell hedrades med Pro Finlandia 1976 och utnämndes till teaterråd 1989. Biografin Suurella näyttämöllä är skriven av Raila Kinnunen och utkom 2007.

Beskedet om Kyllikki Forssells bortgång gavs av Nationalteatern. Teatern hedrar minnet av Kyllikki Forssell med sorgflaggning den 8 oktober.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning