Kylan påverkar hälsan: Kallt väder ökar risken för hjärtinfarkt

Kyla ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt, enligt en ny studie. Arkivbild. Bild: Lehtikuva/Mesut Turan

Kyla och kallt väder ökar risken för hjärtinfarkt, visar en ny studie. Det är forskare i Sverige som har gått igenom alla hjärtinfarkter som inträffat i landet under femton års tid.

Hjärtinfarkt – när en blodpropp bildas i hjärtats kranskärl – orsakar en akut syrebrist i hjärtat och är en av de absolut vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Nu visar forskare vid bland annat Lunds och Örebro universitet samt Linköpings universitetssjukhus att kyla ökar risken för att drabbas.

Fakta

Vanliga symtom vid hjärtinfarkt

Tryckande eller sprängande smärta mitt i bröstet.

Smärta som strålar ut i armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg.

Stark trötthet och orkeslöshet.

Illamående, kallsvett och yrsel.

Andnöd och ångest.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Studien omfattar samtliga hjärtinfarkter som inträffat i Sverige mellan 1998 och 2013 – 274 000 stycken – och forskarna har kopplat samman dessa med väderdata från meteorologen SMHI. Resultatet visar att antalet hjärtinfarkter ökade med 14 procent vid 0 grader jämfört med plus 20 grader.

Faktorer som påverkar hjärtat är enligt forskarna främst kall temperatur, men även lågt lufttryck, hög vindhastighet och få soltimmar.

– Vår forskning visar en klar relation mellan risk för hjärtinfarkt och dagar med låg temperatur. Vi behöver forska mer om vad det här beror på. En möjlig förklaring är att det skapas ett större motstånd i hjärtat när blodkärlen i huden drar sig samman vid kyla", säger David Erlinge, överläkare och professor i kardiologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.