Kycklingsoppa med kokosmjölk

Färgstark och mustigt god. Kycklingsoppa på kokosmjölk. Bild: Björn Tesch/TT

Den här soppan är så god att den passar som lunch eller varmrätt till kvällens middag. Syrligt len med en liten nätt chilistuns.

För 4 portioner, 30 minuter

2 citrongräs

1 röd chili

5 cm ingefära

1 lime, skal och saft

1 klyfta vitlök

8 dl (2 burkar) kokosmjölk

4 dl vatten

3 msk konc kycklingfond

400 g äggnudlar

500 g kycklingfilé, strimlad

1 röd paprika, urkärnad, strimlad

1 msk asiatisk fisksås

Till servering:

2–3 salladslökar, skivade

1 kruka färsk koriander

Gör så här:

1. Ta bort yttersta skalet på citrongräset, krossa nedre halvan med hjälp av knivens handtag, och hacka fint. Släng den övre halvan. Hacka chilin, urkärnad om den är mycket stark. Skala och riv ingefäran. Tvätta limen och riv det yttersta gröna skalet. Pressa eller riv vitlöken.

2. Koka upp kokosmjölk, vatten och kycklingfond med citrongräs, chili, ingefära, limeskal och vitlök. Låt sjuda cirka 15 minuter.

3. Koka under tiden nudlarna enligt förpackningens anvisning, spola av i kallt vatten och låt rinna av.

4. Lägg kycklingen i soppan, låt sjuda tills den precis är genomkokt, cirka 5 minuter. Tillsätt paprikan sista minuten. Smaka av med fisksås och limesaft.

5. Lägg upp nudlarna i skålar, häll på soppan och toppa med salladslök och koriander.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning