Kycklingsallad med raita

Kycklingsallad med raita, det vill säga en mynta och vitlökskryddad yoghurtdressing är en annorlunda sallad. Bild: TT

Kycklingsallad med indiska kryddor sticker ut. Köttet smaksätts med tandoorikrydda och serveras med en härlig raita.

För 4 personer, 20 minuter

500 g benfritt kycklingkött

1 tsk färdig tandoorikrydda

1 krm salt

1 msk rapsolja

Att äta till:

4 tomater

1/2 gurka

2–3 stjälkar blekselleri

12–15 rädisor

blandade blad, gärna med inslag av ruccola

Till raitan:

2 dl naturell yoghurt

1/2 gurka

1 lime

1 vitlöksklyfta

10 blad färsk mynta

1/2 krm salt

1 nypa mald svartpeppar

Gör så här:

1. Krydda kycklingköttet med tandoorikrydda och salt. Stek i enbart rapsolja i panna med lock. Beräkna tiden till 8 minuter i medelvarm panna, med en eller flera vändningar. Kontrollera att det är genomstekt. Låt svalna.

2. Riv gurkan grovt. Blanda med naturell yoghurt. Smaksätt med finhackad färsk mynta, pressad lime, salt och svartpeppar. Ställ svalt.

3. Skär ned kycklingköttet och salladsgrönsakerna i mindre bitar. Lägg grönsakerna som grund på tallrikar eller i portionsskålar och toppa med kyckling. Servera raitan i separat skål.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning