Kycklingsallad med curry och ananas

Kryddig kycklingsallad är mat som passar de flesta och ett säkert kort om man blir många runt bordet. Bild: TT

Att laga mat för större sällskap behöver inte ta lång tid. Tipset är att satsa på en matig och kryddig sallad. Gärna oblandad där var och en får plocka ihop det som passar.

För 4 personer (kan utökas), 35 minuter

500 g benfritt kycklingkött

2 msk rapsolja

1 msk curry

1 tsk spiskummin

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Till salladen:

1 stort huvud isbergssallad

5 tomater

1 gurka

1 rödlök

1 färsk ananas

Till dressingen:

2 dl gräddfil

1 dl majonnäs

1 dl vatten alt. lika delar madeira och vatten

1 dl chilisås på tomatgrund

Gör så här:

1. Blanda rapsolja med curry, spiskummin, salt och svartpeppar. Sprid ut kycklingen i en ugnsfast form och pensla köttet med kryddblandningen. Sätt in formen i ugnen på 175 grader och stek i 15 minuter. Kolla att köttet är helt genomstekt innan det tas ut ur ugnen.

2. Skölj och skär salladsgrönsakerna i inte alltför små bitar. Rödlök och ananas måste skalas, och ananasens hårda kärna skäras bort.

3. Salladen kan antingen serveras oblandad, det vill säga var sak för sig, eller blandad på traditionellt vis. Men servera dressingen i en skål vid sidan om.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning