Kycklingpanna med oliver

I den här kycklingpannan blir det extra gott att blanda olika sorters oliver. Bild: Eva Hildén Smith/TT

Kyckling går snabbt att steka. Men den behöver tuffa kryddor. Här får den sälta från oliver, syra från citron, honung, chili och vitlök. Smakrikt och enkelt.

För 4 portioner, 40 minuter

1 citron

1 msk smör- och rapsolja

3 msk olivolja

ca 150 g örtmarinerade oliver, avrunna, gärna olika sorter

1 hel vitlök, delad i klyftor

700–900 g kycklinglår med ben

1/2 tsk salt, gärna fling-

ca 2 krm chiliflingor

3 msk hackad bladpersilja

1 msk flytande honung

2 1/2 dl hönsbuljong från tärning

Till servering:

grön sallad

gott bröd

kokt potatis eller gryn

Gör så här:

1. Tvätta citronen och skär den i skivor. Hetta upp smör- och rapsolja i en stekpanna. Stek citronskivorna cirka 1 minut på varje sida och lägg dem på ett fat.

2. Häll på lite olja och lägg i oliver, vitlöksklyftor och fräs dem cirka 5 minuter, lägg på ett fat.

3. Krydda kycklinglåren med salt och stek dem runtom i oljan som finns kvar i pannan, cirka 20 minuter, vänd dem då och då. Toppa kycklingen med citronskivorna, fördela oliverna och vitlöken runtom, strö över chiliflingorna och persiljan, ringla över honungen och buljongen och efterstek under lock cirka 10 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt.

4. Servera med grönsallad, gott bröd och potatis eller gryn.