Kycklinggratäng med svamp

Knappast smalmat, men absolut läcker är den krämiga gratängen. Den passar förstås utmärkt att göra på kycklingrester. Bild: Björn Tesch/TT

Krämig svampsås få ge smak åt kycklingen i den här gratängen. Skjuts in ugnen, så kan du koppla av en stund innan det är dags att äta.

För 4 portioner, 40 minuter

500 g kycklingfilé, strimlad

smör och olja till stekning

salt

peppar

250 g champinjoner eller annan svamp

2 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

50 g ädelost

1/2–1 msk koncentrerad kycklingfond

1–2 dl riven ost, t ex cheddar

Till servering:

nykokt ris

blandad sallad

Gör så här:

1. Stek kycklingstrimlorna i omgångar i smör och olja i stor het panna tills de är precis genomstekta. Salta och peppra under tiden och lägg över på tallrik.

2. Ansa och skiva svampen, stek den i torr panna tills vätskan kokat in och det börjar knäppa om svampen. Tillsätt grädde, crème fraiche och ädelost och låt puttra ihop till en krämig sås. Smaka av med kycklingfond, salt och peppar.

3. Sätt ugnen på grill. Vänd ned kycklingstrimlor och eventuell steksky i svampsåsen. Häll över i en ugnsfast form och strö över riven ost. Gratinera i ugnen tills osten får fin färg.

4. Servera med nykokt ris och en blandad sallad.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning