Kycklingarbetare säger att de tvingades jobba 20 timmar i ett sträck

Migranter som arbetar på kycklingfarmer i Thailand riskerar att dras inför rätta för förtal om de anmäler missförhållanden. Bilden är tagen på en farm i Vietnam. Bild: EPA/LUONG THAI LINH

14 burmesiska arbetare vid en kycklingfarm i Thailand ställs inför rätta efter att ha anklagat en thailändsk kycklingfarm för att ha rättsvidriga arbetsvillkor.Att arbetare riskerar åtal för att säga sanningen är vanligt i Thailand, enligt rättighetsorganisationer.

Arbetarna som anmälde förhållandena till en myndighet i Thailand sade bland annat att de tvingades arbeta 20 timmar om dagen utan övertidsersättning. Detta ledde till att matjätten Betagro klippte banden med farmen.

Farmens ägare, företaget Thammakaset, har svarat med att anmäla arbetarna för ekonomiskt förtal och för att ha kommit med falska uppgifter, vilket kan leda till 1,5 års fängelse.

– Arbetarna fyllde bara i en anmälan eftersom de uppfattade att man brutit mot deras rättigheter och uppmanade ett neutralt organ att utreda, säger försvarsadvokaten Nakhon Chomphuchat.

Utländsk arbetskraft i Thailand, i de flesta fallen burmeser, har inte rätt att bilda fackliga organisationer och de som klagar på förhållandena riskerar att stå utan arbete eller hamna inför rätta för ekonomiskt förtal, ett vapen som används för att tysta kritiker.

– Den här typen av fall är alltför vanliga i Thailand. De är ett tecken på den höga kostnaden som visselblåsare och sanningssägare får betala för att helt enkelt utöva sin rätt, säger Amy Smith från rättighetsorganisationen Fortify Rights.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning