Kvinnorättskämpe till sista vilan i Pantheon

Simone Veil får vila tillsammans med sin make i Pantheon. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ZAKARIA ABDELKAFI

Tusentals människor samlades i den franska huvudstaden på söndagen för att ta ett sista farväl av kvinnorättskämpen och förintelseöverlevaren Simone Veil. Ett år och en dag efter hennes död placerades hennes aska i mausoleet Pantheon i Paris.

Simone Veil överlevde Förintelsen i Auschwitz, utbildade sig till jurist och blev senare politiker. Under 1970-talet spelade hon en central roll för att legalisera preventivmedel och aborter. Abortlagstiftningen fick bära hennes namn och betraktas som en hörnsten i kampen för kvinnors rättigheter i Frankrike.

– Frankrike älskar Simone Veil och älskar henne för hennes kamp, sade president Emmanuel Macron i ett tal vid Pantheon.

Veil var 89 år gammal när hon gick bort. Hon gravsattes sida vid sida med sin make i Pantheon, där andra nationella ikoner som exempelvis författarna Emile Zola och Victor Hugo också vilar.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46