Kvinnor sover en halvtimme längre

Män sover en halvtimme kortare per dygn än kvinnor, enligt en studie. Arkivbild. Foto: Nina Varumo / SvD / TT Bild: TT

Ny forskning i USA ger vid handen att kvinnor sover mer än män – och asiater sover allra minst.

Forskare vid University of Michigan i USA har låtit 6 000 invånare i 100 länder svara på hur länge de sover per dygn med hjälp av en mobilapp.

Resultatet visar att kvinnor sover i genomsnitt en halvtimme längre än män. Medelålders män sover allra minst. Holländare sover mest, i genomsnitt åtta timmar och tolv minuter per dygn, samtidigt som japaner och singaporianer delar bottenplaceringen på sömnlistan med i genomsnitt sju timmar och 24 minuter.

Sömnbrist orsakades mestadels av att personerna i studien gick till säng sent på dygnet. Studien visar även att personer som utsätts för mycket dagsljus under dagen i högre utsträckning går till sängs tidigare.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning