"Kvinnor kan också spela fotboll"

Före detta fotbollsproffset Aiysat Yusuf-Aromire och Monaliikus projektledare Kati Vertiö hoppas på att få spela i morgondagens final. Bild: Leif Weckström

Monaliikus lag har inte vem som helst som kapten i Eurogames fotbollsturnering. Den tidigare proffspelaren Aiysat Yusuf-Aromire tränar och spelar själv i tiomannalaget, eller snarare "tiokvinnolaget", som består av amatörer från sju olika länder.

Aiysat Yusuf-Aromire är ett före detta fotbollsproffs från Nigeria som bor i Finland sedan elva år tillbaka. Hon har deltagit i världscuper, OS i Beijing och har guldmedaljer från afrikanska mästerskap. Numera balanserar hon mellan rollen som tränare, tvåbarnsmamma och styrelsemedlem i Fare (Fotboll mot rasism i Europa).

Yusuf-Armoire tillhör ingen sexuell minoritet, men har haft lagkamrater med avvikande sexuell läggning. I Nigeria är det ingen idrottare som officiellt vågar komma ut ur garderoben. Landet har en av världens strängaste lagar mot sexuella minoriteter och homosexualitet klassas som en synd.

– Hatbrott är vanliga och risken att bli attackerad på gatan är stor, men visst finns det en undangömd subkultur.

Trots att Yusuf-Armoire själv har skonats från den diskriminering som riktar sig mot sexuella minoriteter har hon känt av fotbollens inrotade könsnormer.

– Under min uppväxt fick jag ständigt höra att fotboll inte är något för flickor, att min plats är i skolan och hemmet. Tack vare min otroliga envishet fortsatte jag att spela med killarna.

Efter att ha kämpat sig till den första juniorvärldscupen i fotboll i Kanada skedde en helomvändning. Kritiken och smutskastning var som bortblåst, i stället möttes hon av uppmuntran och dyrkan.

– Jag förändrade attityderna i hembygden, men vad hade hänt ifall jag inte hade haft något genombrott?

Jobbar för flickors och kvinnors välbefinnande genom idrott och kultur

Erbjuder regelbunden avgiftsfri idrott: fotboll, handboll, basket, badminton, dans och stavgång

Vill spräcka myten om att vissa idrottsgrenar bara är för män

Verksamhet i Helsingfors, Vanda, Esbo och Jyväskylä, och planer på att utvidga till Tammerfors och Åbo

Hudfärgen gav passningar

När Yusuf-Armoire kom till Finland var hon den enda nigerianska fotbollspelaren. Trots att hon varken förstod sig på språket eller på kulturen välkomnades hon varmt till det nya laget.

– Jag fick oftare bollen än de andra. De antog väl att jag som enda mörkhyad måste vara skicklig, skrattar hon.

För sju år sedan valde framgångsrika Yusuf-Armoire att lägga av med proffsfotbollen, vilket ledde till en flodvåg av frågor.…

– Jag hade gett mitt och ville visa att det finns ett liv efter en idrottskarriär, men helt utan fotbollen kan jag inte leva, den är min passion.

Därför har Yusuf-Aromire utbildat sig till fotbollstränare och brinner för att motverka all slags diskriminering inom idrotten. Genom sina år av proffsidrott i en mansdominerad gren i två så olika kulturer har hon blivit uppmärksam för diskriminering. Hon vill uppmuntra kvinnor att ta plats i samhället och finna idrottsglädje. Som elitidrottare är det mentala avgörande och ju högre upp man når, desto viktigare är lagandan och stödtruppen.

– Som tränare är jag noga med att aldrig fördöma någon. Jag diskuterar inte spelarnas sexuella läggning öppet eftersom det kan påverka psyket och prestationsförmågan. Privat finns jag till för att samtala och stödja.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning