Kvinnor investerar alltmer

Jenny Vesterlund har en klar strategi och undviker onödiga risker. – Jag kollar väldigt mycket på fondernas kostnader så att pengarna inte blir uppätna. Bild: Kasper Dalkarl

En färsk utredning visar att kvinnor har ett ökande intresse för fondplaceringar. Det kan bero på större mängder likvida medel eller en lyckad marknadsföringsstrategi.

– Jag följer med hela aktiemarknaden och olika index. Dessutom är det roligt att spekulera och sätta pengar på olika saker, säger Jenny Vesterlund och jämför fondplaceringar med en hobby.

Vesterlund, 35, beskriver att hon tidigare inte var så noggrann med sin ekonomi och hade i början endast mindre summor att placera då och då. Det växande intresset för fondplaceringar är en del av en större förändring som skett i hennes personliga hushållning med pengar.

– Många skulle säkert må bra av att granska sin ekonomi och inte spendera så mycket på onödigheter. Vissa månader kan jag spara så mycket som 50–75 procent av min lön.

Vesterlund placerar långsiktigt och gillar därför fonder, även om hon också köper aktier. Den första gången hon placerade i fonder var hon 17–18 år gammal.

– Det var via min bank och det gick jättedåligt – fonden var som sämst kanske minus femtio procent. Men för några år sedan när jag hade lite mer överloppspengar började jag placera dem. Fonder är bra i det avseendet att det är möjligt att placera så små summor som 10 euro.

Största delen av Vesterlunds pengar finns i passiva indexfonder men på sistone har hon också investerat i börshandlade fonder (ETF, exchange traded fund).

– Jag kollar väldigt mycket på kostnaderna så att pengarna inte blir uppätna, säger hon och nämner inga exakta summor men uppger att hon placerat tiotusentals euro.

Ökad efterfrågan på placeringstjänster

Det ökande intresset för fondplaceringar bland kvinnor märks i efterfrågan på bankernas placeringstjänster. Enligt en utredning som S-Banken gjort ökade mängden placeringar som kvinnor gjorde under fjolåret jämfört med året innan.

– Placeringarna har blivit ett fenomen och det är glädjande att självförtroendet ökar bland kvinnor, säger Annika Pohtila, produktchef för S-Bankens besparings- och placeringstjänster, i ett pressmeddelande.

S-Banken granskar i sin årliga utredning hur bankens kunder skiljer sig åt som placerare.

– Det kan dels bero på att kvinnor har mer pengar än förut eller kanske finansbolagens marknadsföring biter bättre, säger Henrik Palmen, lektor i finansiell ekonomi vid Hanken.

Enligt Palmen är det omöjligt att veta när det är en god tidpunkt att placera och han tror inte heller att det finns någon skillnad i kvinnors eller mäns benägenhet att gissa rätt på sådant.

– Dels är den egna ekonomiska situationen avgörande och så brukar det finnas en tendens att placera mera vid ett högre konjunkturläge. När konjunkturerna är sämre blir många passiva och låter pengarna ligga på kontot, säger Palmen.

Enligt S-Bankens utredning har kundernas placeringar skiftat från de lägsta och högsta riskklasserna mot medelnivån. Palmen vill inte dra några slutsatser om benägenheten att ta risker men i allmänhet påverkas riskvilligheten av erfarenhet och storleken på tillgångarna.

Vesterlund är ingenjör till sin utbildning och säger att hon lärt sig det mesta om ekonomi och placeringar på nätet och olika forum. Hennes man är också intresserad av aktier och fonder så placeringarna är något de sysslar med tillsammans. Efter sina dåliga erfarenheter i tonåren har hon inte använt sig av bankernas placeringsrådgivningstjänster.

– Bankerna vill tjäna pengar så de har väldigt höga fondkostnader. Nu som vuxen, med mera kunskap, skulle jag inte vända mig till en bank. Det är tyvärr som att kasta bort en massa pengar.

Eftersom hon är mån om sina pengar är Vesterlund inte så benägen att ta risker. Hon säger att det också beror på hurdan hon är som person.

– Jag tar olika mycket risker. En del av mina pengar har jag placerat långsiktigt i fonder. De aktier som jag har är investeringsbolag eller kända finska företag, de har också en relativt låg risk. Jag investerar inte i uppstartsföretag eller sådant, men jag har nog funderat på det.

I nuläget vill Vesterlund inte lägga så mycket tid på sin hobby att hon skulle sätta sig in i och investera i nya företag med stor potential – och stor risk.

– Om jag visste mera skulle jag ta större risker, men det handlar också om att låta bli att fatta vissa beslut som medför risker tack vare den kunskap man har.

Kollar flera gånger i veckan

I Vesterlunds bekantskapskrets finns många likasinnade personer som också håller på med fondplaceringar och följer aktivt med aktiemarknaden.

– När vissa kompisar kommer på besök blir de nog väldigt uttråkade av att lyssna på våra diskussioner om aktier och sådant. Jag har också lyckats få mina föräldrar intresserade. Det är en hobby i och med att jag flera gånger i veckan kollar upp på Nordnet hur det går. Jag har alltid lite extra att investera och en klar strategi.

Palmen känner till att det finns olika nätforum och diskussionsgrupper för privatpersoner men har själv inte deltagit i verksamheten.

– Det som jag har sett har främst handlat om dagshandel, day trading, där man har det som hobby att köpa lite aktier och gissa hur de utvecklas. Det är svårt att tro att yrkeskunskapen eller träffsäkerheten skulle vara på något sätt exceptionell – det handlar mera om att följa med och få lite spänning i tillvaron.

Enligt Palmen är sannolikheten att förlora pengarna stor om man i spekulativt syfte går in och köper aktier.

– Det är ganska lönlöst och framför allt tar man större risker genom att köpa enskilda aktier i stället för att till exempel köpa en färdig portfölj, alltså en fondandel.

Han uppmuntrar till långsiktighet och att sprida riskerna, men påpekar samtidigt att vilken som helst placeringsrådgivare skulle säga samma sak.

– Eller åtminstone borde de säga samma sak, säger Palmen.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning