Kvinnor i Kosovo utreds för IS-kopplingar

Poliser i Kosovo vaktar ett förvar där människor som återvänt från Syrien hålls. Bild: TT-AP/Visar Kryeziu

Myndigheterna i Kosovo har satt 26 kvinnor som återvänt från Syrien i husarrest under en månad medan de utreds för kopplingar till terrorgruppen IS.

Kvinnorna – många av dem fruar till eller änkor efter jihadister som deltagit i strider i Mellanöstern – var med i en grupp på totalt 30 kvinnor, 74 barn och 4 män som flögs hem till huvudstaden Pristina i lördags.

De 26 ska sitta i husarrest på grund av "välgrundad misstanke" om att de organiserat resor till konfliktområdet eller själva deltagit i konflikten, enligt ett pressmeddelande från en domstol i Pristina efter förhör med kvinnorna.

Direkt efter landning greps de fyra männen som misstänkta för att ha deltagit i en utländsk konflikt.

Kosovo – vars 1,8 miljoner invånare till övervägande del är muslimer, varav de allra flesta moderata – hade ovanligt många jihadistiska resenärer sett i förhållande till befolkningsmängden.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning