Kvinnor i Kosovo utreds för IS-kopplingar

Poliser i Kosovo vaktar ett förvar där människor som återvänt från Syrien hålls. Bild: TT-AP/Visar Kryeziu

Myndigheterna i Kosovo har satt 26 kvinnor som återvänt från Syrien i husarrest under en månad medan de utreds för kopplingar till terrorgruppen IS.

Kvinnorna – många av dem fruar till eller änkor efter jihadister som deltagit i strider i Mellanöstern – var med i en grupp på totalt 30 kvinnor, 74 barn och 4 män som flögs hem till huvudstaden Pristina i lördags.

De 26 ska sitta i husarrest på grund av "välgrundad misstanke" om att de organiserat resor till konfliktområdet eller själva deltagit i konflikten, enligt ett pressmeddelande från en domstol i Pristina efter förhör med kvinnorna.

Direkt efter landning greps de fyra männen som misstänkta för att ha deltagit i en utländsk konflikt.

Kosovo – vars 1,8 miljoner invånare till övervägande del är muslimer, varav de allra flesta moderata – hade ovanligt många jihadistiska resenärer sett i förhållande till befolkningsmängden.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46