Kvinnopar i kamp för kärlek och rätt

Förälskat par. Elle Page och Julianne Moore i Love Is Love som också är ett rättsdrama och en sjukjournal. Bild: Phillip V. Caruso

Love Is Love (Freeheld) växlar mellan sakligt och sentimentalt då den framskrider som en känslosam kärlekshistoria och sorgesam sjukjournal.

DRAMA

Love Is Love

Regi: Peter Sollett. Manus: Ron Nyswaner. Foto: Maryse Alberti. Musik: Johnny Marr, Hans Zimmer. I rollerna: Julianne Moore, Ellen Page, Michael Shannon, Steve Carell, Luke Grimes, Gabriel Luna.

Filmdramer om sexuella minoriteter börjar vid det här laget redan bli vardagligt stoff. Det innebär att man kan koncentrera sig på formen och framställningen utan att överbetona innehållet. Den av Peter Sollett regisserade Love Is Love (Freeheld) satsar på en ton som växlar mellan sakligt och sentimentalt då den framskrider som en känslosam kärlekshistoria och sorgesam sjukjournal. Därutöver är den en eldfängd rättsprocess och vardaglig yrkesskildring. Manusförfattaren Ron Nyswaner stod även för manuset till Jonathan Demmes aidsdrama Philadelphia (1993) med Tom Hanks och från en tid då ämnet onekligen var mer sensationellt.

Man noterar ingredienser som kan verka sökta men faktum är att filmen baserar sig på en sannsaga som startar 2002. Samma ämne behandlades i en kort dokumentär 2007 som vann Oscar.

Julianne Moore spelar den rutinerade polisen Laurel Hester som länge varit en heder för sin yrkeskår i New Jersey. Sin sexuella läggning har hon hemlighållit för alla, också för sin goda partner Dane Wells (Michael Shannon) med vilken hon bildar ett effektivt team. Då Laurel siktar på befordran i en manlig yrkeskår kan det vara bra att hålla sig i skåpet.

Allting förändras när Laurel träffar den unga Stacie (Ellen Page) som gott kunde vara hennes dotter. Paret flyttar ihop och Laurel bekänner färg för den perplexe men helt förståelsefulle Dane. Kuriöst nog har också unga Stacie ett manligt yrke då hon visar sig vara en driftig bilmekaniker.

Dramats andra akt tar vid då Laurel plötsligt diagnostiseras med en långt framskriden lungcancer. Då hon inser att slutet nalkas är en av hennes första åtgärder att trygga en pension åt sin unga sambo. Men de två är inte gifta och de lokala beslutsfattande myndigheterna är omedgörliga. De hjälper inte att Laurel med sitt polisarbete tjänat samma myndigheter över 20 år.

Händelsen väcker både lokal och nationell uppmärksamhet och i Steve Carells gay-aktivist får Laurel ett högljutt språkrör samtidigt som Dane försöker få den övriga poliskåren på Laurels sida.

Här finns som sagt många dramatiska ingredienser men för det mesta finner storyn en saklig och naturlig ton. Julianne Moore, som i fjol fick en Oscar för sin alzheimerroll i Still Alice, är som vanligt övertygande då hon gestaltar sjukdomens alla faser ända fram till en skröplig och skallig kvinna. Men då slutet nalkas är segern vunnen. De beslutsfattande myndigheterna har fått ge vika och tvingats revidera lagparagraferna.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning