Kvinnoknutar lyfts fram

Måleriskt. Uhra-Beata Simberg-Ehrström arbetade måleriskt i garn.Bild: Lina Enlund

Uhra-Beata Simberg-Ehrströms ryor visas på Elverket i Ekenäs.

TEXTILKONST

Uhra-Beata Simberg-Ehrström

Vinterklassiker, Galleri Elverket, Ekenäs. Till 3.4.2016.

Den kända finländska textilkonstnären Uhra-Beata Simberg-Ehrström (Hugo Simbergs dotter) som dog 1979 har ett gediget livsverk bakom sig. Just nu ställs en del av hennes ryor och annan rekvisita ut i en unik utställning.

Bakom sig har textilkonstnären en storslagen internationell karriär. Bland annat vann hon pris i Milanotriennalen fyra gånger i rad.

I ryorna kan man inte undgå att se kopplingen till måleriet. Färgvärlden är sammanhållen och unik i de oftast nonfigurativa verken som hon delvis använde som mattor i det egna färgrika hemmet. Konstnären formgav även brukstextilier för till exempel Ekenäs ylle och Tampella.

Kanske kan man lite filosofera över hur ett så stort konstnärskap kunnat falla i glömska, samtidigt som designföremål i glas, formgivna av stora manliga konstnärsnamn alltjämt står sig i konkurrensen. Kan förklaringsmodellerna vara så enkla att det blivit så just för att det handlar om kvinnor?

Den 3 april ordnas utställningens finissage med ett seminarium om Uhra-Beata Simberg-Ehrström där textilkonstnärens karriär, verk och liv belyses.

Camilla Lindberg Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00