Kvinnoknutar lyfts fram

Måleriskt. Uhra-Beata Simberg-Ehrström arbetade måleriskt i garn. Bild: Lina Enlund

Uhra-Beata Simberg-Ehrströms ryor visas på Elverket i Ekenäs.

TEXTILKONST

Uhra-Beata Simberg-Ehrström

Vinterklassiker, Galleri Elverket, Ekenäs. Till 3.4.2016.

Den kända finländska textilkonstnären Uhra-Beata Simberg-Ehrström (Hugo Simbergs dotter) som dog 1979 har ett gediget livsverk bakom sig. Just nu ställs en del av hennes ryor och annan rekvisita ut i en unik utställning.

Bakom sig har textilkonstnären en storslagen internationell karriär. Bland annat vann hon pris i Milanotriennalen fyra gånger i rad.

I ryorna kan man inte undgå att se kopplingen till måleriet. Färgvärlden är sammanhållen och unik i de oftast nonfigurativa verken som hon delvis använde som mattor i det egna färgrika hemmet. Konstnären formgav även brukstextilier för till exempel Ekenäs ylle och Tampella.

Kanske kan man lite filosofera över hur ett så stort konstnärskap kunnat falla i glömska, samtidigt som designföremål i glas, formgivna av stora manliga konstnärsnamn alltjämt står sig i konkurrensen. Kan förklaringsmodellerna vara så enkla att det blivit så just för att det handlar om kvinnor?

Den 3 april ordnas utställningens finissage med ett seminarium om Uhra-Beata Simberg-Ehrström där textilkonstnärens karriär, verk och liv belyses.

Camilla Lindberg Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning