Kvinnliga regissörer sällsynta i Venedig

Festivaldirektören Alberto Barbera till höger Paolo Baratta chef för festivalens huvudorganisation, Venedigbiennalen. Arkivbild.Bild: Gregorio Borgia/AP/TT

För andra året i rad är endast en av de 21 tävlande filmerna vid filmfestivalen i Venedig regisserad av en kvinna – Jennifer Kents "The Nightingale".

Festivaldirektören Alberto Barbera säger dock till Variety att han säger upp sig om en kvot för att få in fler kvinnor införs.

"Jag kommer säga det här lite plumpt: Den dag jag skulle behöva välja en film bara för att den var gjord av en kvinna så skulle jag byta jobb", sa han efter att de medverkande filmerna i galans 75:e upplaga presenterades.

Festivalens ledning är medvetna om den låga kvinnliga representationen, men skyller på att bidragen var i minoritet. Av 1 650 bidrag var 21 procent regisserade av en kvinna. Barbera förklarar att det inte handlar om någon diskriminering, utan motsatsen.

– Det är en form av maximal respekt... Om vi ​​börjar kvotera efter siffror eller procentsatser tror jag att den första som förödmjukas skulle vara kvinnorna själva, säger direktören till Variety.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33