Kvinnliga jihadister ökat hot i Europa

Förra året greps sammantaget 718 personer misstänkta för brott kopplade till terrorism med jihadistiska förtecken.Bild: AFP / Lehtikuva / Daniel Leal-Olivas

De senaste två åren har antalet personer som grips misstänkta för jihadistiska aktiviteter i Europa nästan fördubblats.

Och kvinnor och barn spelar en allt viktigare operativ roll, enligt årsrapporten från den europeiska polismyndigheten Europol.

"Kvinnliga militanta jihadister i väst står inför färre hinder för att spela en operativ roll i en terroristattack än vad män gör, och framgångsrika eller förhindrade attacker som utförs av kvinnor i västländer kan fungera som inspiration för andra", står det i rapporten enligt nyhetsbyrån AFP.

Förra året greps sammantaget 718 personer misstänkta för brott kopplade till terrorism med jihadistiska förtecken. 2014 var siffran 395. En av fyra som greps förra året i Storbritannien var en kvinna, en ökning med 18 procent från 2015, enligt Europol.

Samtidigt sjönk de faktiska attackerna i Europa från 17 år 2014 till 13 förra året. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00